У Німеччині прийнято новий закон про вибір майданчика для сховища високоактивних радіоактивних відходів

Геологорозвідувальна шахта у Горлебені для майбутнього довгострокового захоронення високоактивних відходів, http://en.wikipedia.org/w...

Геологорозвідувальна шахта у Горлебені
для майбутнього довгострокового
захоронення високоактивних відходів,
http://en.wikipedia.org/wiki/Gorleben
У Німеччині був прийнятий новий закон, який зобов'язує розпочати новий пошук майданчика для сховища високоактивних відходів "з нуля".

Процедура передбачає розгляд всіх регіонів з прийнятною геологією, в тому числі, глинисті та кристалічні породи, а також солевміщуюючі породи. Околиці містечка Горлебен (Gorleben), що досліджувались протягом більше ніж трьох десятиріч, хоча й публічно оскаржуються, залишатимуться потенційним варіантом.

До відбору майданчика, буде створено федеральну державну комісію для обговорення фундаментальних питань, пов'язаних із захороненням високоактивних радіоактивних відходів у Німеччині, в тому числі чи взагалі прагнути побудови глибокого геологічного сховища.

33 членів комісії будуть включати з вісьмох вчених і вісьмох представників громадянського суспільства, які мають право голосу, а також вісьмох представників Бундестагу та місцевого уряду, а також Голови без права голосу.

Німецький атомний форум (DAtF), що представляє всіх німецьких операторів атомних електростанцій, демонструє дещо змішану реакцію на новий Закон про вибір майданчика.

"Ми високо цінуємо можливість нового безпристрасного діалогу щодо поводження з ядерними відходами, але думаю, що цей процес може бути оптимізовано", сказав Ніколас Вендлер (Nicolas Wendler) з відділу преси і політики DAtF.

Цей процес може бути поліпшений завдяки роботі комісії, що уповноважена запропонувати зміни до Закону Закон про вибір майданчика, сказав він.

Комісія повинна запропонувати зміни до Закону Закон про вибір майданчика, зокрема, процесу та участі громадськості, а також визначить критерії вибору і виключення майданчика. Рекомендації комісії повинні з'явитися в кінці 2015 року або до середини 2016 року і будуть прийняті парламентом у якості закону, выдзначають у DAtF.

DAtF також заперечує, чи є правові підстави щодо фінансування нового процесу вибору майданчика німецькими операторами.

"Закон передбачає, що виробникам високоактивних радіоактивних відходів, 96% з яких це оператори атомних електростанцій, доведеться платити за новий вибір майданчика, відповідно до загальноприйнятного принципа "забруднювач платить".

"Поки ми не оскаржуємо цей принцип щодо поводження та утилізації ядерних відходів, але ми заперечуємо наявність правової основи стосовно фінансування нового процесу вибору майданчика", зауважив Вендлер.

"У Німеччині, один майданчик (Горлебен) вивчався з 1979 року в якості сховища для високоактивних відходів, і це вивчення й досі не завершено."

"Це означає, що жодного остаточного рішення про придатність майданчика не було зроблено, в той час як жоден з висновків досліджень не суперечить придатності цього майданчика."

"Витрати на геологорозвідку в 1.6 мільярда євро вже сплачені на 96.5% операторами АЕС. Допоки не буде остаточного рішення щодо придатності майданчика, доти ми не бачимо жодних фактичних підстав для зовсім нового пошуку", сказав Вендлер.

Бундестаг схвалив Закон про вибір майданчика 28 червня 2013 року і він був прийнятий Бундесратом, що представляє 16 федеральних земель, 5 липня 2013 року.

Джерело:

Пов`язані

Соціум 8650874434644154481

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item