Рівень радіації на поверхні Марса

Марсохід НАСА Curiosity використав свій об'єктив на механічній руці (Mars Hand Lens Imager або скор. MAHLI), щоб зробити серію з 55 з...

Марсохід НАСА Curiosity використав свій об'єктив на механічній руці (Mars Hand Lens Imager або скор. MAHLI), щоб зробити серію з 55 зображень з високою роздільною здатністю 31 жовтня 2012. Дослідники зшили ці фотографії разом, щоб створити цей повноколірний автопортрет.
Спостереження марсоходу Curiosity дають підстави вважати, що рівень радіації на поверхні Марса приблизно аналогічний тому, що й на низькій навколоземній орбіті.

Вимірювання радіації з борту марсохода - перші в історії, що проводяться на поверхні іншої планети - можуть надати надію дослідникам, які одного прекрасного дня зможуть ступити своїм чоботом на поверхню Марса. Ці результати додають все більше доказів того, що астронавти дійсно можуть перебувати на Червоній планеті впродовж обмеженого проміжку часу.

"Безумовно, астронавти зможуть жити в цьому середовищі," каже журналістам Дон Хесслер з Південно-західного дослідницького інституту в Боулдері, штат Колорадо, на прес-конференції (15 листопада 2012 року).

Хесслер є дослідником, відповідальним за детектор радіаційної оцінки (Radiation Assessment Detector або скорочено RAD), що розташований на Curiosity. Основна задача RAD спрямована на характеризацію марсіанського радіаційного середовища, щоб допомогти вченим оцінити можливість існування будь-яких форм життя на планеті як у минулому так і нині, а також допомогти майбутнім пілотованим (тобто за участю людини) дослідженням Червоної планети.
Цей малюнок показує щоденні зміни рівнів марсіанської радіації та атмосферного тиску, що вимірюються марсоходом НАСА Curiosity. Зображення зроблено 15 листопада 2012 року.
З тих пір як Curiosity у серпні 2012 року "приземлився" на Марс, RAD виміряв рівень радіації, що в цілому співпадають з тими, які відчувають члени екіпажу Міжнародної космічної станції. Рівень радіації на поверхні Марса приблизно вдвічі нижче, ніж рівні яким Curiosity піддався під час свого дев'ятимісячного круїзу через глибокий космос.

Отримані результати показують, що атмосфера Марса, яка складає лише 1% від земної, не забезпечує достатнього захисту від небезпечних, швидких космічних частинок. До того ж на Марсі відсутнє магнітне поле, що має наша планета, як ще один рівень захисту.

RAD відзначив, що рівень радіації підвищується і падає від 3 до 5 відсотків протягом кожного дня, співпадаючі з щоденним коливанням товщини атмосфери Марса, говорять дослідники.

Зі слів Хесслера, висновки RAD є попередніми, оскільки Curiosity знаходиться всього три місяці із запланованих двох років місії. Реальна проблема для освоєння людиною полягає у визначенні, яку дозу будь-хто з майбутніх космонавтів накопичуватиме на протязі всієї місії на Марс - у ході експедиції до Червоної планети, під час перебування на поверхні планети і по дорозі додому.

Джерело:
Читати також:

Пов`язані

Світ 4070843946157016486

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item