Радіаційний захист від космічної радіації - актуальний науково-практичний напрямок

Голова Роскосмосу заявив, що після 2030 року може бути здійснений перший політ космічних агентств світу на Марс.

Голова Роскосмосу заявив, що після 2030 року може бути здійснений перший політ космічних агентств світу на Марс.

"У спільній декларації, яку підписали в галузі пілотованої космонавтики всі 26 космічних агентств, говориться, що польоти в дальній космос доцільно здійснювати спільно. Звичайно, подібний політ поодинці можуть здійснити США, Росія, Китай нині теж може. Але виходячи з вартості і доцільності, всі висловилися за спільну програму ", - сказав Пермінов.

Відповідаючи на запитання, які планети сонячної системи можуть стати пріоритетними для першого спільного польоту, він сказав: "Великий інтерес зараз до Місяця. Особливо після того, як з'ясувалося, що там на полюсах є вода". "Тому багато країн повернулися до ідеї створення жилих станцій на Місяці. Але основна планета, до якої спрямовані погляди космічних агентств, - це Марс. Після 2030 року повинен бути до цієї планеті спільний політ", - сказав Пермінов.

Американське космічне агентство NASA виділило 12 мільйонів доларів на вивчення впливу космічних променів на організм космонавтів, повідомляється на офіційному сайті агентства.

"Ці дослідження допоможуть нам по-новому зрозуміти труднощі, із якими стикається людина під час перебування в космосі, - заявив науковий керівник програми дослідження впливу радіації на людину Френсіс Кучінотта. - Отримавши фінансування дослідження дозволять прояснити біологічні зміни і загрози серцю і мозку, які приносить неуникний під час далеких космічних перельотів радіаційний вплив".

Результати спостережень будуть використовуватися для створення стратегій про захист астронавтів під час тривалих космічних перельотів. Усього за участю авторитетної комісії для фінансування було відібрано дев'ять проектів. Серед них є проект, який вивчає зв'язок між виникненням раку і радіацією, а також дослідження, присвячене змінам у структурі нейронів під впливом іонізуючого випромінювання.

"За час польоту на Марс і назад екіпаж космічного корабля отримає дозу опромінення, що становить приблизно 1 тис. мілізівертів. Якщо загальний показник опромінення людини не перевищує 1 тис. мілізівертів, то за сучасними медичними даними, його життя скоротиться не більше ніж на два з половиною -три роки", - розповідає завідувач лабораторією Інституту медико-біологічних проблем (ІМБП) РАН В'ячеслав Шуршаков.

Однак, Шуршаков зазначив, що обсяг отриманого космонавтами опромінення буде залежати від використовуваних технологій радіаційного захисту, тривалості польоту, сонячної активності, рівня космічної радіації та інших факторів. "Якщо ж під час польоту на Марс норма в 1 тис. мілізівертів буде перевищена, середня тривалість життя учасників марсіанської місії скоротиться вже набагато істотніше", - заявляє він.

Джерело:

Пов`язані

Транспорт 6260919547880044075

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item