Малі дози радіації здатні виправляти епігенетичні помилки

http://discovermagazine.com Таке припущення висловили дослідники з медичної школи Університету Дьюка (США). Вони разом із колегами з М...

http://discovermagazine.com
Таке припущення висловили дослідники з медичної школи Університету Дьюка (США). Вони разом із колегами з Мічіганського Унівкрситету та Вісконскінського Університету в штаті Медісон (США) провели експеримент, в ході якого опромінювали вагітних мишей агути помірними дозами опромінення - від 0,4 до 7,6 сГр.

Даний рід гризунів має відмінність - їх ДНК в деяких ділянках слабо метильована, що впливає на активність записаних у цих ділянках генів. Миші мають специфічну жовтуватий колір хутра та схильні до порушень обміну речовин і захворювань на рак.

Як виявилось, після отримання дози радіації від 0,7 до 3 сГр самиці народжували приплід з більшою часткою нормального, бурого кольору хутра. При цьому рівень метильювання ДНК цього приплоду був вищий. Виходить, що невеликі дози гамма-випромінювання приводять епігенетичні модифікації (тобто метилування ДНК) в норму, яка характерна для звичайних (немодифікованих) мишей.

Цікаво, що великі дози антиоксидантів блокували корисний ефект радіації. З точки зору споживача рекламної оздоровчо-косметичної продукції це може виглядати насмішкою над здоровим глуздом, але насправді нічого надприродного тут немає. Потужні і агресивні окислювачі, такі як кисневі радикали, у великих кількостях дійсно здатні завдати шкоди клітці. Однак ці ж молекули часто грають дуже помітну роль у передачі молекулярних сигналів всередині клітини. Вони можуть, зокрема, передавати сигнал, який бере участь в регуляції активності генів агути. І в цьому випадку вітаміни та інші антиоксиданти, які перехоплюють ці молекули, виявляться досить недоречними. А малі дози радіації, що виробляють кисневі радикали, як раз допоможуть привести молекулярно-генетичну кухню в норму.

Джерело:

Пов`язані

Повідомлення 5371191224792251148

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item