Збитки від аварій сильно роздуті через неадекватні норми радіаційної безпеки

Соціально-економічні збитки від радіаційних інцидентів і аварій дуже сильно "роздуті" через неадекватні норми радіаційної безп...

Соціально-економічні збитки від радіаційних інцидентів і аварій дуже сильно "роздуті" через неадекватні норми радіаційної безпеки, в яких небезпечними вважаються дози, що не роблять жодного впливу на здоров'я, заявив заступник директора Інституту безпечного розвитку атомної енергетики (ІБРАЕ) РАН Рафаель Арутюнян.

"Наукою абсолютно чітко визначена область доз, при яких немає ніяких наслідків. Водночас (нормами) регулюються дози, які в 100 разів нижче", - сказав Арутюнян РІА Новини в кулуарах семінару "Розвиток атомної енергетики - чинник стійкої міждержавної співпраці" (Сочі, Росія, 11 жовтня 2012 року).

Він зазначив, що скиди та викиди АЕС нормуються виходячи з величини 10 мікрозівертів на рік, при цьому, наприклад, жителі Фінляндії отримують дозу в тисячу разів більше - 10 мілізивертів на рік - від природних факторів.

А реальний вплив на здоров'я фіксується тільки при 100 мілізивертів гострого одноразового опромінення. За життя людина може отримати 500-600 мілізивертів від природного фону без всяк наслідків для здоров'я.

За його словами, важкі соціально-економічні наслідки аварій пов'язані не стільки з реальним збитком від радіації, скільки зі страхом, що породжений відсутністю чіткої інформації та завищеними нормами, які описують небезпечні дози.

"Необхідні територіальні системи радіаційного моніторингу, реагування на радіаційні аварії та захисту населення. Якщо вони відсутні, то на будь-який пшик буде гіпертрофована реакція. Бо якщо ви не вмієте в найближчі години говорити абсолютно чітко і однозначно, це означає, що населення завжди буде сприймати ситуацію як потенційно небезпечну", - сказав Арутюнян.

Він навів приклад аварії на Фукусімі, де збиток від самої радіації нехтовно малий у порівнянні зі збитком від гіпертрофованої реакції населення і влади.

Тому, вважає експерт, необхідно створення кризових і експертних центрів, і це повинна бути державна система.

Крім того, необхідно "провести гармонізацію норм, щоб виключити необґрунтоване масштабування соціально-економічних наслідків там, де ніяких ефектів для здоров'я немає".

За словами експерта, відповідне рішення було ухвалене екологічної секцією Ради безпеки РФ у 2011 році, було дано відповідні доручення.

Джерело:

Пов`язані

Повідомлення 4021569166416325959

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item