Ніяких серйозних вроджених дефектів не виявлено на території Керала з високим рівнем природної радіації

Тепер це офіційно. Існує загальна думка, що вроджені дефекти у населення, яке проживає в умовах високого рівня природного випромінення н...

Тепер це офіційно. Існує загальна думка, що вроджені дефекти у населення, яке проживає в умовах високого рівня природного випромінення на території індійського штату Керала (Kerala) більше, ніж в областях нормального радіаційного фону. Вчені з відділу педіатрії госпіталю Вікторії міста Колам (Kollam), Управління охорони здоров'я уряду штату Керала і Ядерного науково-дослідного центру Баба (Bhabha), Мумбаї, показали, що для такого сприйняття немає жодної наукової основи.

У великому дослідженні, опублікованому в Журналі товариства генетиків (Journal of Community Genetics), автори показали, що не спостерігається надлишкового рівня мертвонародження або вроджених дефектів серед новонароджених у районах з високим рівнем природної радіації (РВРПР) у штаті Керала.

Предмет дослідження

РВРПР в штаті Керала - це прибережна ділянка землі близько 55 км в довжину і від 0,5 до 1,5 км у ширину в районах Колам і Алепі (Alappuzha). Виміряні дози від фонового випромінення в регіоні перевищують нормальні рівні більш ніж в 45 разів за рахунок природного родовища монацитового піску, який містить підвищену концентрацію торію (від 8 до 10%), урану (0,3%) і продукти їх розпаду.

РВРПР має високу щільність стабільного немігруючого населення, яке проживає тут протягом поколінь і піддається опроміненню у широкому діапазоні доз, що надає неоціненну можливість дослідження впливу низького рівня хронічного опромінення  на здоров'я місцевої популяції.

Вчені розділили площу на квадрати по 100 квадратних метрів і на кожному з них виміряли рівні випромінення на відстані одного метра над поверхнею землі. Середня доза випромінення на контрольних територіях району Колам становить 1,2 мГр/рік у діапазоні від менш ніж 1,0 до 1,5 мГр/рік. Таким чином, ділянки з радіаційним фоном вище за 1,5 мГр/рік вважалися РВРПР, а ті, що з рівнем опромінення нижче 1,5 мГр/рік, віднесені до району нормального рівня природної радіації.

Медичні показники

Дослідники реєстрували новонароджених з серпня 1995 року по червень 2011 року і зібрали інформацію про 141 540 новонароджених від 140 558 пологів. У дослідження були включені жінки дітородного віку з терміном гестації більше 28 тижнів у трьох лікарнях і місцевому громадському центрі охорони здоров'я.

Це дослідження є унікальним, бо воно було проведене за участі вчених, педіатрів, медичних сестер та молодшого медичного персоналу, які збирали дані щодо мертвонародження і конкретних серйозних вроджених аномалій, таких як клишоногість, хвороба серця, синдром Дауна, ущелина губи/піднебіння, дефектів нервової трубки і гіпоспадії (чоловіча сечостатева аномалія), а  також соціально-економічних факторів.

У кінцевому підсумку, вчені контролювали змішані або конкуруючі фактори, що можуть вплинути на частоту аномалій, такі як вік матері при народженні, етнічна приналежність, близькі внутрішньородинні шлюби і стать новонародженого.

Результати

Дослідники не виявили статистично значущих відмінностей у частоті випадків мертвонароджень, хвороби серця або вроджених дефектів при різних дозах в місцях проживання батьків. Частота клишоногості виявилася вище в районах з дозою від 1,5 до 3 мГр/рік. Але немає жодних ознак того, що частота виявлення цього дефекту залежить від дози опромінення. Цей дефект з поширеністю 2,85 на 1000 в цілому відповідає з рівнем, зареєстрованим у інших районах країни.

Частота близько чотирьох мертвонароджених на 1000 новонароджених у цій прибережній громаді порівняна з розвиненими країнами. Загальна поширеність основних вроджених аномалій в цій групі населення на 1%, була нижчою, ніж у інших частин Індії, де вона знаходиться у діапазоні від 2,11% до 4,42%. Частота синдрому Дауна в цьому дослідженні була 1 в 1361 народжень; його низька поширеність пов'язана із зниженим віком матерів при народженні.

Попереднє дослідження, опубліковане в Health Physics у 2009 році вченими з Регіонального центру раку і Ядерного науково-дослідницького центру Баба не показали підвищеного ризику захворювання раком в результаті дії радіації у цьому ж районі.

Таким чином, за висновками дослідників, не існує жодних наукових доказів будь-якого шкідливого впливу на групи населення (в районі Керала), які піддаються дії низьких рівнів радіації. Вроджені аномалії у новонароджених, виявлені у РВРПР, нічим не відрізняються від їх частоти в будь-якій іншій частині країни. Деякі з аномалій нижче в РВРПР, ймовірно, через більш високу грамотність, поінформованість стосовно питань здоров'я і практики регулярних досліджень у популяції.

Джерела:
Оригінальна стаття
  • G. Jaikrishan, K. R. Sudheer, V. J. Andrews, P. K. M. Koya, M. Madhusoodhanan, C. K. Jagadeesan, M. Seshadri. Study of stillbirth and major congenital anomaly among newborns in the high-level natural radiation areas of Kerala, India. August 2012, Journal of Community Genetics. Web-address: http://rd.springer.com/article/10.1007/s12687-012-0113-1

Пов`язані

Статті 2037214794559113837

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item