В Україні розпочато будівництво заводу з виробництва ядерного палива

Маловисківський район uk.wikipedia.org 4 жовтня 2012 неподалік смт. Смоліне у Кіровоградській області Прем'єр-міністр України Мик...

Маловисківський район
uk.wikipedia.org
4 жовтня 2012 неподалік смт. Смоліне у Кіровоградській області Прем'єр-міністр України Микола Азаров, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і генеральний директор Державної корпорації з атомної енергії Росії «Росатом» Сергій Кириєнко дали старт будівництву першого в Україні заводу з виробництва ядерного палива.

Будівництво в Україні власного заводу з виробництва ядерного палива потужністю до 800 тепловиділяючих збірок на рік дозволить на 100% забезпечити всі енергоблоки АЕС з реакторами типу ВВЕР-1000 паливом українського виробництва і виключити ризики недопоставок палива. Таким чином, це будівництво є найважливішим кроком щодо забезпечення енергетичної безпеки України.

Згідно із затвердженим Урядом техніко-економічним обґрунтуванням будівництва заводу, пайова участь у розвитку інфраструктури регіону становитиме близько 225 млн гривень. Загальна чисельність працівників при повному розвитку підприємства становитиме близько 400 людей, при цьому не менше третини працівників буде належати до інженерного та висококваліфікованого персоналу. Не менш 50% від кошторисної вартості будівництва заводу, а це близько 1180 млн. гривень, будуть залучені до України як інвестиційні кошти. За попередніми домовленостями з російським партнером ВАТ «ТВЕЛ» не виключається можливість експорту продукції заводу в треті країни, в яких експлуатуються ядерні реактори російського дизайну.

Передвиборне шоу в радянському стилі

Спочатку проект українського заводу з виробництва ядерного палива за російськими технологіями оцінювався керівництвом «ТВЭЛ» у 300 млн. дол., потім ціна зросла до 360 млн. Затверджене Кабміном ТЕО заводу зафіксувало 462,5 млн. дол. І ця цифра не остання, як показує досвід, вона змінюватиметься у бік збільшення. 

До речі, аналогічний проект у Казахстані Казатомпрому з його французьким партнером компанією АРЕВА з таким самим обсягом виробництва у 800 тепловидільних збірок обійдеться практично вдвічі дешевше. Щоправда, на Ульбінському металургійному заводі, де буде розміщене це виробництво, вже є лінія з виготовлення уранових таблеток для тепловидільних елементів. Але, гадаю, її вартість не становить 200 млн. дол., тобто половину вартості всього заводу.

Це дійство не має ніякого практичного сенсу, окрім передвиборної агітації. На сьогодні немає навіть проекту майбутнього заводу з виробництва ядерного палива, представники російського Державного спеціалізованого проектного інституту обіцяли надати його українській стороні у травні 2013 року. Відсутня ліцензія Держатомрегулювання України на будівництво заводу. Її можуть видати експлуатуючій організації після того, як та подасть відповідний пакет документів і заяву на одержання ліцензії. До цього пакета, крім проекту, входять попередній звіт з аналізу безпеки та позитивні висновки державних експертиз — екологічної, будівельної та ін. Законодавство України забороняє здійснювати будівельні роботи, аж до заливання першого кубометра бетону, без такої ліцензії.

Під час описаної церемонії глава Держатомрегулювання Олена Миколайчук повідомила пресі таке: «До початку (процесу ліцензування) ми повинні одержати всі необхідні документи, цього поки що не сталося». Дай Боже, щоб це зробили до кінця 2013 року. І навіть якщо Держатомрегулювання докладе всіх зусиль для прискорення процесу ліцензування, говорити про початок реального будівництва можна буде не раніше 2014 року. Адже на проходження всіх процедур ТЕО заводу, документа простішого, ніж проект, знадобилося майже півтора року.

І ще одна ілюстрація реальної вартості таких церемоній. Згадаймо, як 18 жовтня 2004 року тодішній прем’єр-міністр В.Янукович у передвиборній лихоманці разом з офіційними особами закладав капсулу під фундамент енергоблока №5 Рівненської АЕС. Минуло вісім років — ви щось чули про плани будівництва цього енергоблока? Їх не може бути в принципі, оскільки РАЕС-5 не була передбачена навіть у початковому, ще радянському проекті. Майданчик РАЕС розрахований тільки на чотири вже побудовані блоки...

Джерело:

Пов`язані

Україна 84457005504178699

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item