Через Мукачево і Чоп возитимуть російське ядерне паливо

Україна підписала угоду з урядами Росії і Угорщини про співпрацю у перевезенні ядерних матеріалів. У Києві 17 жовтня підписано Угоду між...

Україна підписала угоду з урядами Росії і Угорщини про співпрацю у перевезенні ядерних матеріалів. У Києві 17 жовтня підписано Угоду між урядом Російської Федерації, урядом Угорщини і Кабінетом міністрів України про співпрацю у сфері перевезення ядерних матеріалів через територію України.

З російського боку Угоду підписав заступник генерального директора Держкорпорації «Росатом» з міжнародною діяльністю Микола Спаський, з угорського боку – генеральний директор Державного відомства з атомної енергії Угорщини Йозеф Ронакі, з українського боку – голова Держатомрегулювання України Олена Миколайчук.

Угода визначає основні принципи здійснення перевезень ядерних матеріалів між Росією і Угорщиною. Вона покликана замінити подібну угоду від 1992 року.

В угоді, зокрема, йдеться про те, що транзитом через Україну будуть доставляти залізничним транспортом свіже ядерне паливо для атомної електростанції «Пакш» в Угорській Республіці та повернення відпрацьованого ядерного палива з Угорської Республіки у Російську Федерацію на завод регенерації.

Українська Сторона повинна забезпечити необхідні заходи щодо забезпечення безперешкодного пропуску спеціальних поїздів з відпрацьованим ядерним паливом та транспортів зі свіжим ядерним паливом по залізницях України відповідно до вимог діючих міжнародних документів.

Перевезення ядерного палива має виконуватиметься з дотриманням Правил безпечного перевезення радіоактивних речовин МАГАТЕ і Правил перевезення відпрацьованого ядерного палива від атомних електростанцій (Перевезення залізничним транспортом), розроблених і прийнятих РЕВ 14 жовтня 1987 року. Супроводження та охорону транспортів зі свіжим ядерним паливом на території України забезпечує Російська сторона.

Мова йде про спеціальні поїзди, що сформовані із порожніх вагонів - контейнерів (типу ТК-6 і вагонів супроводження типу ВСТК) або завантажені відпрацьованим ядерним паливом.

Сторони домовились, що пунктом передачі ядерного палива буде залізнична станція Чоп із перестановкою колісних пар у Мукачеві.

У випадку радіаційної аварії, що трапилась при перевезенні ядерного палива, Угорська сторона несе відповідальність за відшкодування збитків, заподіяних на своїй території, а Російська сторона - на території України.

У випадку аварії з ядерним паливом під час його перевезення через територію України Російська Сторона зобов'язується негайно направити аварійну бригаду для надання допомоги щодо усунення наслідків такої аварії. У свою чергу Українська Сторона також зобов'язується вжити всіх необхідних заходів щодо усунення наслідків такої аварії.

Джерело:

Пов`язані

Україна 5841228962615469723

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item