Захист жителів Фукусіми шляхом закриття доступу до інформації про їх опромінення?

otipb.at.ua За інформацією місцевого ЗМІ Mainichi Shimbun від 20 липня 2012 року Національним інститутом радіологічних наук (NIRS, Яп...

otipb.at.ua
За інформацією місцевого ЗМІ Mainichi Shimbun від 20 липня 2012 року Національним інститутом радіологічних наук (NIRS, Японія) розроблено веб-сайт, присвячений оцінці доз опромінення жителів префектури Фукусіма після березня 2011, але Інститут був змушений закрити сайт через наполягання з боку місцевої префектури, яка стверджує, що сайт буде підвищувати страхи жителів.

Експерти висловили занепокоєння з приводу реакції префектури, заявивши, що нездатність провести ефективне дослідження впливу випромінювання на жителів Фукусіми призведе лише до зневіри громадськості.

Пропозиції з розробки системи для оцінки доз опромінення для всіх жителів Фукусіми через Інтернет прийшли під час попередньої закритої наради Комітету префектури з вивчення і управління охороною здоров'я, що відбулась у медичному університеті в Фукусімі 13 травня минулого року.

Відповідно до протоколу засідання та іншої інформації, яка отримана через відкритий інформаційний запит від Mainichi, NIRS проводив дослідження методом опитування у квітні минулого року для оцінки зовнішнього опромінення жителів та інших людей, які перебували у районі пошкодженого реактора № 1 АЕС Фукусіма, відповідно до інструкції, затвердженої Міністерством освіти, культури, спорту, науки і технологій.

NIRS мав намір покрити більш ніж 100 тис. жителів і визнав за необхідне використовувати Інтернет, щоб ефективно координувати цю діяльність після ядерної катастрофи, поки спогади людей ще були свіжі. Інститут зі штаб-квартирою в місті Чіба, створив веб-сайт для оцінки доз опромінення і розробив систему для оцінки доз опромінення, де жителі могли внести до системи дані про своє пересування після початку аварії.

Близько 10 млн. ієн для розвитку проекту була профінансовано з бюджету, пов'язаного зі стихійними лихами, Міністерства науки і у травні 2011 року система була близька до завершення.

Окремо префектура Фукусіма почала дослідження в області моніторингу здоров'я у квітні минулого року і провела попередню зустріч з експертами з NIRS, Фукусімського медичного університету, Університету Хіросіми, Університету Нагасакі та інших установ, а також з представниками центральної та місцевої влади.

У ході зустрічі, професор з Фукусімського медичного університету запропонував включити жителів записувати їх діяльності в письмовому вигляді, щоб перевірити їх дози опромінення. Повноважний представник NIRS пропонував проводити дослідження через Інтернет разом з письмовими анкетами і запропонував провести брифінг у місті Тамура 22 травня 2011 року за темою щодо схеми оцінки доз у префектурі Фукусіма.

Тим не менш, високопоставлений член медичної асоціації префектури обурливо запитвав: "Чому ви збираєтеся робити це в цей час?" і попросив офіційних представників (NIRS) бути "обережними". Високопоставлений чиновник охорони здоров'я і соціального забезпечення префектури також критично висловився щодо ініціативи NIRS, кажучи: "Ми не хочемо, щоб ви проводили брифінг, який може підживлювати занепокоєння жителів".

Дослідження в області доз опромінення була в кінцевому рахунку обмежена відповідями жителів у письмовій формі та інтерв'ю через листування, які були поширені в кінці червня минулого року. Але збирання анкет-відповідей в кінці травня цього року склало всього 22.6%.

NIRS, як стверджує Mainichi, був змушений відмовитися від інтернет-проекту дослідження у зв'язку з побажаннями префектури.

Високопоставлений член медичної асоціації заявив, що інтернет-опитування можуть підняти швидкість реакції. Він також сказав, що обговорення про те, як використовувати невдалі інтернет-опитування було недостатнім.

Високопоставлений чиновник охорони здоров'я і соціального забезпечення префектури сказав, що він виступив проти брифінгу у місті Тамура, але що він не робив зауважень проти самої системи. Він не пам'ятав точно, що він сказав.

Джерело:

http://mainichi.jp

Пов`язані

Соціум 1512306745197107324

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item