Електростанція майбутнього буде побудована у Франції

У французькому місті Кадараш буде побудований перший в світі експериментальний термоядерний реактор ІТЕР. Учасниками проекту є Росія, Єв...

У французькому місті Кадараш буде побудований перший в світі експериментальний термоядерний реактор ІТЕР. Учасниками проекту є Росія, Євросоюз, Японія, Південна Корея, США і Китай.

28 червня учасники міжнародного проекту підписали декларацію, згідно з якою експериментальний термоядерний реактор буде побудований у французькому місті Кадараш.

В цілому проект по створенню термоядерного реактора оцінюється в 12,2 мільярда доларів. Європейський Союз разом з Францією інвестує 50 відсотків від цієї суми. "Внесок Росії в будівництво складе близько 10 відсотків від вартості проекту", - підкреслив глава Федерального агентства з ядерної енергії Росії Олександр Румянцев. При цьому він зазначив, що свою частину Росія може внести "як фінансами, так і обладнанням і матеріалами". У роботі над ІТЕР підряди отримають понад 200 російських підприємств і організацій. За повідомленням газети "Труд", російська сторона розраховує на створення близько двох тисяч робочих місць на всій території Росії.

За інформацією з різних джерел, на будівництво термоядерного експериментального реактора піде від семи до дев'яти років.

Історія ІТЕР

Ще на початку п'ятидесятих вчені припускали, що термоядерний синтез може стати джерелом альтернативної енергії. Однак всупереч оптимістичним прогнозам, швидко "приручити" реакцію синтезу важких ізотопів водню - дейтерію і тритію - в термоядерному реакторі не вдалося.

Ідея спільного проекту з приборкання термоядерної реакції належить Радянському Союзу. У 1985 році до роботи по створенню реактора були залучені США, Європа, Японія і Канада. У 1986 році шефство над ІТЕР взяло Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ). Якийсь час опісля США оголосили про вихід з програми. Проте в 2003 році адміністрація Буша-молодшого, стурбована енергетичною безпекою своєї країни, вирішила знову взяти участь у проекті. Разом з ними до створення ІТЕР підключилися Китай і Південна Корея.

Технічна розробка проекту ІТЕР завершилася в 2001 році. Кілька років пішло на переговори. Японія тривалий час заперечувала із Францією право на будівництво на своїй території першого в світі термоядерного реактора. Японці намагалися навіть власними силами створити щось подібне ІТЕР на півночі острова Хонсю в містечку Роккасе префектури Аоморі, але після оцінки витрат були змушені відмовитися від цієї затії. За найскромнішими підрахунками проект потягнув би на 800 мільярдів ієн (8 мільярдів доларів). Пославшись на економічні труднощі, Японія звернулася за підтримкою до Європейського Союзу.

Один грам замінить одинадцять тонн

Термоядерний реактор виробляє енергію за допомогою синтезу ядер ізотопів водню - дейтерію і тритію -, як це відбувається на сонці. На Землі запаси водню практично необмежені, у розпорядженні вчених всі світові океани. Дейтерій знаходиться у великій кількості у воді, тритій - побічний продукт термоядерної реакції, одержуваний тут же в реакторі. За інформацією Німецького інституту фізики плазми ім. Макса Планка тільки один грам термоядерного палива здатний замінити одинадцять тонн вугілля.

Однією з особливостей термоядерного синтезу є низька радіоактивність і відсутність радіоактивного сміття. Крім того, на відміну від процесів в атомних реакторах, термоядерні реакції не можуть вийти з-під контролю. Як раз навпаки, найбільша трудність полягає в створенні сприятливих умов для проведення і підтримки ядерного синтезу. Так, наприклад, зниження температури на кілька градусів викликає припинення реакції.

ІТЕР буде відрізнятися від вже існуючих експериментальних установок ТОКАМАК (тороїдальна камера з магнітними котушками) перш за все потужністю в 500 МВт і десятикратним коефіцієнтом підсилення - співвідношення отриманої і витраченої енергії. У сьогоднішніх Токамак ця величина не перевищує одиниці.

Участь України в проекті

Попри те, що між Україною і ЄС існує договір про співпрацю в галузі термоядерного синтезу, на державному рівні участі в проекті ITER Україна досі не бере. Ймовірною причиною є брак фінансування науки державою, адже для повноцінної участі в проекті потрібно зібрати 1 млрд. євро.

Однак, слід зазначити, що на рівні наукових інститутів, організацій та установ українські вчені беруть активну участь в проекті. Зокрема фахівці з України працюють над розробкою окремих елементів: оболонки, засоби та пристрої магнітної діагностики реактора.

Джерело:

Пов`язані

Світ 6416687052754725322

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item