ХАЕС++?

uk.wikipedia.org/wiki/Хмельницька_АЕС   6 вересня 2012 року, Верховна Рада України прийняла Закон України №11088 про розміщення, прое...

uk.wikipedia.org/wiki/Хмельницька_АЕС 
6 вересня 2012 року, Верховна Рада України прийняла Закон України №11088 про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції. Громадські організації вважають, що будівництво ХАЕС не вирішить проблем української енергетики та посилить енергетичну залежність, а також закликали Президента України не підписувати закон про будівництво нових енергоблоків Хмельницької атомної електростанції, застерегаючи про значні ризики технічного, економічного та екологічного характеру, пов`язані з цим проектом.

У зверненні зазначається, що наразі немає стратегічної необхідності добудови цих енергоблоків оскільки Україна має надлишкові встановлені енергетичні потужності та колосальний потенціал енергозбереження та модернізації наявних енергоблоків. Крім того, два енергоблоки АЕС України не можуть видавати струм через недостатність пропускної спроможності мережі, що говорить про наявність потенціалу по збільшенню генерації та видачі електроенергії.

«В той час як розвинуті країни Європи та світу відмовляються від використання атомної енергетики, Україна планує будівництво енергоблоків, спроектованих в минулому столітті. До того ж досі невідомо чи можливо інтегрувати ці реактори у існуючу будівельну інфраструктуру на ХАЕС.», – говорить Артур Денисенко, координатор енергетичної програм Національного екологічного центру України.

Крім того, будівництво енергоблоків не підвищить енергетичну безпеку України, а навпаки, тільки посилить залежність від сусідньої країни. «Згідно укладених угод Росія стане монопольним постачальником палива для планованих блоків протягом всього періоду експлуатації.» – зазначається у зверненні.

«Замість реалізації сумнівного з технічної та фінансової сторони атомного проекту ефективнішим було б вкладання коштів у підвищення ефективності вже існуючого генеруючого обладнання та зниження енергоємності української економіки, – вважає Андрій Мартинюк, Голова ради ММГО Екоклуб, – це також покращить стабільність роботи об’єднаної енергосистеми України. До того ж це дозволить виконати міжнародні зобов’язання України перед Європейськім енергетичним співтовариством».

Екологи також зазначають, що при поданні законопроекту було порушено законодавство України, та не завершені транскордонні консультації з сусідніми країнами в рамках конвенції Еспоо.

Джерело:

http://atom.org.ua/?p=1705

Пов`язані

Україна 4282703161933559998

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item