Реалії культури безпеки

Якщо ви думаєте, що те, що трапилось під час виконання аварійних робіт в Японії, країні традиційно відомій своєю високою культурою вироб...

Якщо ви думаєте, що те, що трапилось під час виконання аварійних робіт в Японії, країні традиційно відомій своєю високою культурою виробництва, дрібна нетипова випадковість, яка тим більше не стосується вашого підприємства, галузі, країни, то ви, скоріше за все, або наївно легковажні або не володієте ситуацією або і перше і друге разом.

Як повідомило видання Asahi Shimbun у липні 2012 року, декільком робочим з пошкодженого реактора №1 АЕС Фукусіма Даїчі було наказано покрити свої дозиметри свинцевими пластинами, щоб занизити зареєстровані дози опромінення на досить низькому рівні з тим, щоб продовжити роботу в небезпечних умовах.

Деякі відмовилися від виконання наказу. Інші підняли питання про власну безпеку і законність такої практики. Але відповідальна людина, високопоставлений чиновник субпідрядника TEPCO (Tokyo Electric Power Co), попередила їх, що вони втратять роботу і всі шанси її знайти на інших ядерних установках у разі невиконання розпорядження.

Дозиметри, якими користувалися робітники, обладнані звуковим сигналом тривоги при виявленні високого рівня радіації. Працівник, який отримав накопичену дозу 50 мЗв протягом року, відстороняється від робіт, пов'язаних з опроміненням, протягом певного періоду часу.

Як стверджують робітники, 54-річний високопоставлений чиновник невеликої будівельної компанії Build-Up, що базується в префектурі Фукусіма, розробив дуже просту систему зниження показів дозиметрів, так щоб не було досягнуто межі опромінення - робочі самі мали закривати дозиметри свинцевою кришкою, що б знизити рівень випромінення на поверхні дозиметра.

Президент Build-Up визнав 21 липня 2012 року, що високопоставлений чиновник керував дев'ятьма особами, які працювали на атомній станції протягом приблизно трьох годин 1 грудня з дозиметрами, екранованими свинцевими пластинами. Високопоставлений чиновник, який виступав в якості майстра зміни, спочатку заперечував, що давав такі інструкції. Але пізніше він зізнався президенту компанії Build-Up у своїх діях по телефону.

Декілька робочих пояснили процес в деталях. І один з них надав Asahi Shimbun запис зустрічі майстра Build-Up із непокірними працівниками в ніч на 2 грудня 2011 року в готелі міста Івакі, префектура Фукусіма, де робітники квартирувались. Розмова показала, що майстер був дуже роздратований відмовою робітників сфальсифікувати покази їх дозиметрів.

Запланована робота полягала у намотуванні ізоляційного матеріалу навколо шлангів системи очищення радіоактивних вод поблизу будівель реакторів №№ 1, 2, 3 та 4 АЕС Фукусіма-1. Компанія TEPCO, оператор АЕС Фукусіма-1, поставила завдання своїй компанії Tokyo Energy and Systems Inc., яка потім передала частину робіт у субпідряд компанії Build-Up. Для виконання цього завдання була організована група з близько 10 робітників компанії Build-Up та інших компаній з різних куточків Японії.

За словами робітників, близько половини з групи зібралася в районі АЕС 30 листопада 2011 року, де майстер компанії Build-Up представив свинцеву пластину розміром близько 1 кв. метра і товщиною в кілька міліметрів.

Він наказав робітникам намалювати лінії на пластині та вирізати смужки за допомогою спеціальних ножиць. Робочі потім, використовуючи лещата і молотки, змінили форму смужок так, що б вони охоплювати їх особисті дозиметри спереду, з боків і знизу.

1 грудня 2011 року майстер компанії Build-Up наказав членам групи покрити свої дозиметри свинцевими пластинами. Але три робочих відмовилися, викликавши боса для зустрічі на 2 грудня 2012 року.

"Ви більше не зможете заробляти на життя, коли ваша доза вичерпається"

Майстер компанії Build-Up заперечував розмову, що відбулася. Але працівників підтвердили точність запису зустрічі.

Згідно запису, майстер сказав: "Усі, хто працює на АЕС знають, що межа опромінення складає 50 мЗв на рік. Якщо ви піддаватиметеся потужнішому опроміненню, ви досягнете межі менш ніж за рік. Тобто ви зможете працювати три або чотири місяці".

Далі майстер продовжував: "Ви не можете знаходитися біля АЕС цілий рік, якщо не подбаєте про власну дозу опромінення. Ви просто не зможете піти і працювати десь ще, якщо вам не буде дозволено працювати на АЕС. Ви більше не зможете заробляти на життя, коли ваша доза вичерпається. Чи розумієте ви це? 50 мілізивертів просто означає кінець роботи".

Один з працівників намагався вставити зауваження, сказавши: "Як на мене, це те, що ми не повинні робити ....". Але майстер перервав, сказавши: "Я надто добре знаю, що ми не повинні робити, якщо ви не хочете цього робити, не робіть". Інший працівник висловив свою думку: «Я думаю, що це майже злочин". Майстер відповів: "Хіба я коли-небудь примушував вас? Я просто кажу: «Будь ласка, робіть те, в чому ви можете самі себе переконати, це для вашого ж блага.»"

Майстер також контролював виконання проектів на інших АЕС в Японії. Він сказав, згідно запису, що він не міг дозволити, що б усі дози були використані при роботах на АЕС Фукусіма-1. Під час зустрічі робітники продовжували вимагати пояснення про те, чому вони повинні були використовувати свинцевий екран. "Якщо ви не використовуватиме свинцевого екрану, ви більше не зможете працювати при перевищенні дози", підкреслив майстер.

Обидві сторони зустрічі не дійшли згоди. Троє робітників кинули свою роботу і повернулися в свої рідні міста наступного дня. Але інші працівники виконали те, що від них вимагалось ...

Коли робітники, знаходячись у автобусі компанії Build-Up, закривали свої дозиметри свинцевою смужкою майстер сказав їм: "Переконайтеся, що ніхто не бачить, що ви робите. Ви зрозуміли?"

"Ніяка інша компанія не хоче працювати в районах з високим рівнем радіації," вже пізніше під час їзди розповів робітникам водій автобусу. "Ось чому такого роду робота потрапляє до рук Build-Up. Але ви можете зробити хороші гроші таким чином".

Джерело:

Пов`язані

Світ 1192632305297419392

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item