Росія оприлюднила величезні цифри щодо затоплених в Арктичних морях радіоактивних відходів і ядерних реакторів

Російська влада передала владі Норвегії дані, в яких уточнюється кількість атомних реакторів і радіоактивних відходів, затоплених в Карс...

Російська влада передала владі Норвегії дані, в яких уточнюється кількість атомних реакторів і радіоактивних відходів, затоплених в Карському морі десятки років тому.

В оновлених даних щодо похованих у Карському морі об'єктів йдеться про 17 000 затоплених контейнерів з радіоактивними відходами (РАВ), 19 судів з РАВ, 14 ядерних реакторів, в п'яти з яких міститься відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП). В інформації також йдеться про 735 одиниць радіоактивних конструкцій, і затоплений атомний підводний човен (АПЧ) К-27 з двома реакторами з невивантаженим ВЯП.

У 2011 році Беллона отримала попередній аналогічний документ, підготовлений для зустрічі Держради РФ з екологічної безпеки під головуванням тоді ще Президента РФ Дмитра Медведєва. Російська держкорпорація Росатом підтвердила ці цифри в лютому 2012 року під час спільного семінару з Беллона.

Беллона стривожена розміром похованих радянських відходів - оновлені цифри набагато більше, ніж ті, про які було відомо раніше не тільки Беллона, але і самій російській владі.

20 років роботи

«Беллона працює над цією проблемою з 1992 року, коли ми вперше повідомили про небезпечні радіоактивні відходи на дні Карського моря », - розповів президент міжнародного Об'єднання Беллона Фредрік Хауге (Frederic Hauge).

Президент Беллона також зажадав, щоб міністр закордонних справ Норвегії Йонас Гар Стьоре (Jonas Gahr Støre) підняв це питання перед керівником російського МЗС якомога швидше.

«Норвезький уряд проводить багато переговорів з російською стороною з питань розвитку нафтогазових проектів. Але дана доповідь ясно демонструє, що питання утилізації ядерних реакторів і РАО повинні бути першими на порядку денному при першій ж офіційній зустрічі представників двох країн», - упевнений Хауге.

Часткове інформування

За словами представника Державного управління Норвегії з ядерної радіаційної безпеки (Norwegian Radiation Protection Authority) Пера Странд (Per Strand), інформація про затоплених відходах надходить з російської сторони поступово.

«Ніхто не може дати гарантію, що дані, які ми зараз отримали, є остаточними», - заявив він норвезькій газеті Афтенпостен, додавши, що Росія сформувала спеціальну комісію з виявлення всіх затоплених відходів, із зазначенням їхнього місця розташування і точними координатами.

На цьому тижні почнеться експедиція в Карське море норвезько-російської Експертної Групи, де Радянський Союз до початку 1990-х років проводив захоронення РАВ. Норвегія вперше з 1994 року бере участь у подібній експедиції.

Підготовка до видобутку нафти і газу

«Всім відомо, що Росія зацікавлена ​​в нафтогазових розробках у цьому районі. Тому, перш ніж почати буріння, необхідно дізнатися, де точно знаходяться контейнери з відходами», - вважає експерт Беллона (Норвегія) з питань ядерної та радіаційної безпеки Ігор Кудрик.

Він також зазначив відкритість Російської сторони в цьому питанні і позитивно оцінив можливість норвезьких фахівців взяти участь в експедиції по Карському морю.

Беллона вважає, що передача Росією нових даних Норвегії і згода на спільну експедицію є замаскованим проханням про допомогу, оскільки це надто велика проблема , щоб Москва змогла вирішити її самостійно.

Найважливіше відсутнє

За словами Кудрика, найважливіша інформація стосується атомного підводного човна К-27 . АПЧ з двома реакторами з ВЯП був затоплений у 1981 році в затоці Степового.

Інформація про те, що в реакторах К-27 можливе виникнення неконтрольованої ланцюгової реакції була озвучена на спільному семінарі Росатому і Беллона в лютому 2012 року.

«До цього про цю небезпеку ніхто не знав, це дуже важлива інформація. Це повинно бути головним пріоритетом, коли вони будуть досліджувати К-27», - упевнений Кудрик.

Учасники експедиції оцінять стан АПЧ. Вони також досліджують його на предмет можливих витоків радіоактивності в навколишнє середовище.

Міністр навколишнього середовища Норвегії Борд Вегара Солшелл (Bård Vegar Solhjell) попросив популярну газету Афтенпостен не перебільшувати небезпеку і ризики, пов'язані із затопленням великої кількості ядерних відходів в Радянський період.

«Я впевнений, що зовсім не обов'язково турбувати людей такими речами, оскільки нам ще навіть невідомо, в якому стані перебувають об'єкти», - зазначив він.

Інші джерела забруднення

Подібні спільні російсько-норвезькі експедиції з дослідження місць захоронення радіоактивних відходів відбулися в 1992, 1993 і 1994 роках. Метою експедицій було дослідження акваторії на схід від Нової Землі на предмет виявлення ризиків від затоплених там радіоактивних відходів.

У 1990-му році Беллона провела власне дослідження водних акваторій в районі Нової Землі, яка є полігоном для ядерних випробувань. Детальніше: http://www.bellona.ru/articles_ru/articles_2012/1346241633.79

Джерело:

Пов`язані

Радіоекологія 1190529595088942312

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item