В Україні починається "ядерна війна"

Саме під таким інформаційно-провокативним заголовком Коментарі розмістили матеріал про прихований корпоративний конфлікт всередині  ДП ...

Саме під таким інформаційно-провокативним заголовком Коментарі розмістили матеріал про прихований корпоративний конфлікт всередині ДП НАЕК "Енергоатом", публічним проявом якого стало нещодавнє звільнення чотирьох його чільників (про що ми вже писали).

Коментарі вважають, що згадані події є свідченням результативних кроків Юрія Бойка з витіснення з "Енергоатома" Миколи Мартиненка та Андрія Клюєва. Тихий конфлікт "регіоналів" за контроль над фінансовими потоками атомної енергетики Україна виплеснувся назовні. Свого піку протистояння досягло 11 квітня 2012 року, коли керівних посад в ДП НАЕК "Енергоатом" позбулися креатури лідера фракції НУНС Миколи Мартиненка. Слідом за цим у НАЕК може бути змінений і його глава, після чого глава Міненерговугілля Юрій Бойко зможе самостійно управляти мільярдами "атомних" гривень.

Щорічні доходи НАЕК "Енергоатом" стабільно перевищують планку в 10 млрд. грн., що прирікає його на неприхований інтерес з боку представників влади. Про масштаби "заробітків" на державній атомної компанії можна судити на підставі висновків контролюючих і ревізійних органів, які періодично публікують цю інформацію. Приміром, ще зовсім недавно мало кому було відомо, що під час перебування главою Кабміну Юлії Тимошенко, куратором "Енергоатому" був депутат БЮТ Олександр Дубовий. Тепер же про роль Дубового в атомній енергетиці знають всі кому не лінь, адже днями (11 квітня) міліція провела обшук у його приймальні, пославшись на те, що він підозрюється у виведенні 50 млн. грн. із Запорізької атомної електростанції.

Справедливості заради треба сказати, що тоді крім Дубового "Енергоатом" контролював також і "нашоукраїнець" Микола Мартиненко, якому близький глава НАЕК Юрій Недашковський. Як відомо, Недашковський і донині очолює "Енергоатом", правда, зараз йому це вдається завдяки іншому впливовому куратору - Андрію Клюєву. При цьому не втратив контроль над "Енергоатомом" і вищезгаданий Мартиненко. В його інтересах в НАЕК до останнього часу працювало мінімум дві креатури - віце-президент з економіки та фінансів "Енергоатому" Юрій Резуник і виконавчий директор з економіки та фінансів Юхим Важеєвська. Але вчора це баланс інтересів був повністю порушений.

Про це стало відомо з розпорядження Кабміну № 203-206-р, яким були звільнені одразу чотири віце-президента "Енергоатому". Так, своїх посад позбулися не лише ядерники-технарі Наталія Шумкова і Ольга Кравець, але і вищезгаданий Юрій Резуник, а також близький до Клюєва Михайло Шевцов.

За даними Коментарів, ніхто не буде призначений замість згаданих вище менеджерів, оскільки займані ними посади незабаром будуть ліквідовані. Такий розклад на руку главі Міненерговугілля Юрія Бойка, який таким чином став фактично основним куратором "Енергоатому". Зараз у менеджменті компанії близькими до нього вважаються двоє людей. Перший - віце-президент НАЕК з комерційних питань Айдин Айсін (відомий в ролі бізнес-партнера подружжя Юрія Бойко - Віри Бойко за київським ТОВ "Фортекс"). Другий - віце-президент по новим проектам Вадим Український.

Для того щоб зміцнити свої позиції в атомній галузі, Юрій Бойко вибрав дуже вдалий час. Адже, як відомо, нещодавно вищезгаданий Андрій Клюєв позбувся статусу віце-прем'єра з ПЕК, перекваліфікувавшись в главу РНБО. У цьому статусі Андрій Петрович ніяк не може вплинути на кадрову політику "Енергоатому", адже заступники глави НАЕК призначаються рішенням Кабміну.

Для того, щоб вплив на "Енергоатом" став непорушним, Бойку залишилося лише домогтися звільнення нинішнього голови компанії. Після цього нове керівництво НАЕК, ймовірно, зможе вибудувати чіткий ланцюг взаємовідносин з "правильними" постачальниками продукції та підрядниками. Враховуючи ослаблені позиції Клюєва, реалізація цього завдання не виглядає нереалістично. Тим більше, що формальний привід для зміни голови НАЕК вже є. Йдеться про те, що днями президент України Віктор Янукович публічно доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості надати на розгляд Верховної Ради законопроект про корпоратизацію "Енергоатому". Надалі на базі цього документа буде проведена часткова або повна приватизація НАЕК, для втілення якої в життя потрібен менеджер з досвідом побудови корпоративних схем.

Джерело:
Читати також:

Пов`язані

Україна 1463766055162759963

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item