Індонезія приєднується до глобальної заборони ядерних випробувань

Індонезія в понеділок 6 лютого 2012 року формалізувала ратифікацію договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ, англ. - C...

Індонезія в понеділок 6 лютого 2012 року формалізувала ратифікацію договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ, англ. - Comprehensive Test Ban Treaty, скорочено CTBT) у Організації Об'єднаних Націй та її міністр закордонних справ закликав вісім ключових країн прийняти "прорахований ризик" і підписати цей договір.

Індонезія стала 157-ю країною, що прийняла ДВЗЯВ, а ще вісім країн, в основній групі з 44 ядерних країн - Китай, Єгипет, Індія, Іран, Ізраїль, Пакистан, Росія та США - ще мають ратифікувати його з тим, щоб глобальна заборона вступила в силу.

Міністр закордонних справ Марті Наталегава (Marty Natalegawa) заявив про "дефіцит довіри" у намірах деяких ядерних держав.

"Ці країни повинні мати мужність, щоб вийти зі стану комфорту і прийняти певний прорахований ризик, щоб їх позитивний крок був відплачений взаємністю", заявив Наталегава журналістам після офіційної передачі ратифікаційних документів Індонезії генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну.

Наталегава також висловив сподівання, що Південно-Східна Азія як зона вільна від ядерної зброї, вступить в силу в цьому році.

Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) завершила переговори про регіональну зону, вільну від ядерної зброї в минулому році і 10 держав-членів зараз близькі до завершення ратифікації цього договору.

Цей договір зобов’язує 10 держав-членів АСЕАН "не розробляти, не виробляти і не набувати іншим чином, не володіти та не здійснювати контроль над ядерною зброєю". Він також забороняє зберігання або транзит ядерної зброї в зоні асоціації. Договір забороняє випробування будь-якого ядерного вибухового пристрою та захоронення радіоактивних відходів у регіоні.

Джерело:

AFP, http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jXfjdFecOK98p0hdG5adqto0MmTQ?docId=CNG.b5b8f7c33102d1fbecffff1776bd8b60.511&index=0

Пов`язані

Світ 4716106847736954112

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item