Зброя ядерного стримування Трайдент під ризиком, якщо Шотландія проголосує за незалежність

Корабель Її Королевської Величності "Переможний" виходить з бази Фаслейн у Шотландії. Фото: MoD/PA Британська зброя ядерно...

Корабель Її Королевської Величності
"Переможний" виходить з бази
Фаслейн у Шотландії. Фото: MoD/PA
Британська зброя ядерного стримування Трайдент, що доставляється ракетними носіями з ядерних підводних човнів, зараз сама під ризиком у випадку, якщо Шотландія проголосує за незалежність. Оборонне відомство Королівства розглядає наслідки майбутніх рішень Парламенту Шотландії, а саме - голосування за позбавлення Шотландії від військово-морських баз Кулпорт і Фаслейн.

Для баз ядерного підводного флоту Великобританії не існує інших альтернатив ніж ті, що є в Шотландії, залишаючи перспективу ядерному флоту піти у нікуди, коли шотландці проголосують за незалежність. Це висновок докладного дослідження, що нещодавно опубліковано на шпальтах Гардіан, стає величезним питанням для Міністерства оборони Сполученого Королівства.

Відповідаючи на запитання під час обговорення референдуму в шотландському парламенті у січні 2012 року чи уряд незалежної Шотландії укладе угоду для збереження Трайдент, перший міністр Алекс Салмонд заявив: "Це немислимо, що незалежна нація у 5.25 млн. громадян буде терпіти постійну присутність зброї масового знищення на своїй землі".

Дослідження Джона Ейнслі Кампанії з Ядерного Роззброєння приходить до висновку, що життєздатної альтернативи для Лондона немає. Можливі місця розташування, включаючи Девонпорт, Бероу (де будуються підводні човни), Портленд, Фолмут і Мілфорд Хевен були всі відкинуті у закритому дослідженні Міністерства оборони 1963 року, коли уряд шукав місця для свого ядерного флоту Поларіс, попередника Трайдентів. Тепер вони навіть ще менш придатні, виходячи з міркувань економіки, навколишнього середовища та інших, каже Ейнслі.

Переміщення Трайдент до США або Франції не буде прийнятним, тому що Всеосяжний договір про нерозповсюдження ядерної зброї не дає можливості Великобританії це зробити за допомогою існуючих або побудованих нових об'єктів.

Філіп Хамонд, Міністр оборони, запропонував, що Шотландія буде змушена виплатити компенсацію витрат на переміщення Трайдент. "Це марні погрози", говориться в доповіді. "Після краху Радянського Союзу, Україна, Білорусь та Казахстан опинились незалежними країнами з великою кількістю ядерної зброї. Це смішно припустити, що кожна з цих країн заплатила б Росії за побудуву нових шахт запуску ядерних ракет".

Кейт Хадсон, Генеральний секретар Кампанії з Ядерного Роззброєння, сказала: "Трайдент, це глухий кут, стратегічно і економічно. Тепер, по тому, як джерела Міністерства оборони підтвердили висновки нашого аналізу, що Трайденту просто нема куди йти в інше місце, ми можемо додати до цього переліку також - 'географічно'. Це докладний звіт, що базується на попередній оцінці урядом альтернативних місць для Трайдента, приходить до того ж логічного висновку".

Алекс Салмонд відхилив пропозиції про те, що виборцям повинно бути задане запитання під час референдуму про незалежність Шотландії чи хочуть вони від'єднання від Великобританії. Шотландський перший міністр сказав, що це заплутало б питання, тому що країна все ще збереже королеву як главу держави.

Джерело:

http://www.guardian.co.uk/uk/2012/jan/29/trident-nuclear-deterrent-scotland-independence?newsfeed=true

Пов`язані

Світ 2058614626481004788

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item