ЄС пропонує нову директиву з радіаційного захисту

Європейська комісія запропонувала нову всеосяжну директиву Європейського Союзу з радіаційного захисту, яка б враховувала професійне опро...

Європейська комісія запропонувала нову всеосяжну директиву Європейського Союзу з радіаційного захисту, яка б враховувала професійне опромінення як від природних, так і від штучних джерел випромінення в широкому спектрі галузей промисловості.

Брюссель пропонує діяти у відповідності з рекомендаціями 2007 року Міжнародної комісії з радіологічного захисту (МКРЗ), на чиєму досвіді законодавство Євратому, як правило, засноване. Новизною цього останнього керівництва є включення будь-якого опромінення "незалежно від того, чи джерело випромінення антропогенне чи природне".

На сьогодні ці проблеми присутні в законодавствах окремих країн ЄС у досить вільній формі. Це, зазначає Комісія, дало "максимальну гнучкість" для держав-членів у вирішенні, у яких галузях повинно застосовуватись регулювання природним випроміненням. Така "гнучкість" "призвела до широких відмінностей в управлінні промисловістю та в сфері захисту працівників ... ця ситуація не сумісна з роллю Євратому у встановленні єдиних стандартів", зазначено у  меморандумі комісії.

Далі у меморандумі йдеться про те, що "значна частина робітників в промисловості, що займається обробкою природних радіоактивних матеріалів, отримують дози вище ліміту дози для населення, але все ще не користуються захистом, який передбачений для груп професійного опромінення. Це відхилення не є прийнятним". Крім того, меморандум підкреслює, що "опромінення від радону в (приземних) приміщеннях ... набагато вагоміше, ніж опромінення від будь-якого іншого джерела випромінення. Недавні епідеміологічні дослідження підтвердили, що рак легенів може бути викликаний опроміненням від радону".

У майбутньому, за умови затвердження пропозицій Радою міністрів ЄС, нова директива "встановить основні норми безпеки для захисту від небезпек, що виникають в результаті опромінення іонізуючим випроміненням" і стане чітко зрозуміло, які галузі повинні захищати своїх працівників від природної радіації.

До них відносяться галузі цивільної авіації; будь-які робочі місця, де є опромінення від радону; і галузі з переробки матеріалів, що містять природні радіонукліди. Захисні заходи, викладені в директиві, визначать, де ефективна доза працівників може перевищувати шість мілізівертів на рік, а роботодавці будуть зобов'язані контролювати рівні опромінення.

Галузі з переробки природних радіоактивних матеріалів включають, зокрема, видобуток будь-якої руди (урановий видобуток вже контрольований); вилучення з руди рідкоземельних, торію, ніобію, танталу; видобуток нафти і газу;  виробництво пігменту діоксиду титану, фосфору, цирконію; фосфатних добрив, цементу; геотермальна енергетика; вугільні електростанції; виробництво фосфорної кислоти; виробництво чавуну; плавлення олова, свинцю, міді, а також установки фільтрації підземних вод.

Інше розширення захисту в рамках нового запропонованого законодавства направлено на контроль вторинних матеріалів, що утворюються у виробництвах, де використовуються будівельні матеріали, що містять природні радіоактивні матеріали, та «послідовний та узгоджений захист від інших будівельних матеріалів з підвищеними рівнями радіоактивності". Це включає в себе заборону навмисного розбавлення радіоактивних відходів, крім нормального змішування матеріалів, необхідних у якості складової частини стандартного виробничого процесу.

Між тим, офіційні представники Комісії також хотіли б скористатися цим переглядом для спрощення законодавства ЄС у сфері радіаційного захисту, включивши деякі окремі, але взаємопов'язані закони до нової директиви. Це включатиме медичну директиву Євратому, директиву стосовно високоактивних закритих радіоактивних і втрачених джерел (HASS), директиву щодо незалежних робітників та директиву щодо публічної інформації.

Ця директива не застосовуватиметься до природних радіонуклідів, що містяться в тілі людини; космічного випромінювання на рівні поверхні Землі; а також надземного опромінення від радіонуклідів, присутніх у незайманій Земній корі.

Джерело:

http://www.world-nuclear-news.org/RS-EU_proposes_radiation_protection_directive-1710115.html

Пов`язані

Статті 4783440637873005531

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item