Інциденти на двох АЕС у США

Технічний персонал на атомній станції Вермонт Янки (Vermont Yankee, США) розпочне роботу в понеділок вранці з ремонту труби, де відбувся вит...

Технічний персонал на атомній станції Вермонт Янки (Vermont Yankee, США) розпочне роботу в понеділок вранці з ремонту труби, де відбувся витік радіоактивної води, і вже змушений був зупинти станцію.

Ядерний реактор був зупинений о 7 годині вечора в неділю (за місцевим часом). Представник АЕС Ларі Сміт оцінив, що буде потрібно 13 годин для охолодження, щоб працівники змогли увійти у зону і зробити ремонт.

Пан Сміт сказав, що витік у приблизно 60 крапель на хвилину був помічений раніше в неділю під час звичайного огляду. Витік відбувався з труби діаметром у 2 фути, яка є частиною циркуляційної системи реактора. Вода збиралася водовідливним насосом і поверталася назад до системи, сказав він.

Причина витоку на разі невідома. Комісія з ядерного регулювання (NRC, США) доповідає, що населення не підпало під небезпеку.

Це була друга зупинка протягом години на АЕС, що належать корпорації Entergy, штаб-квартира якої базується у Новому Орлеані.

На АЕС на півночі від Нью-Йорка вибухнув трансформатор, примусивши провести аварійне зупинення одного з реакторів. Ніхто не постраждав і витоку радіоактивних матеріалів не спостерігалося.

Представник Entergy Джим Стітс сказав, що уражений реактор типу Indian Point 2 буде залишатися у відключеному стані допоки не буде визначена причина вибуху.

Представник NRC Нейл Шихан назвав два відключення "повним збігом". Він сказав, що інспектори NRC оглянули виведений з роботи реактор на АЕС Вермонт Янки у Верноні. Вода має низький рівень радіоактивності таких радіонуклідів, як тритій та інших ізотопів, і відповідає рівням при звичайній експлуатації АЕС. "Рівні настільки низькі, що вони дійсно не шкідливі для будь-кого" сказав пан Шихан у неділю. "На разі немає негайного занепокоєння для здоров'я або безпеки стосовно цього витоку. Будь-який витік буде перехоплений системою АЕС так, щоб уникнути контакту з населенням".

Не очікується, що відключення на 38-річній АЕС у Вермонті, яка продукує електроенергії з надлишком, викличе перебої з електропостачанням у Новій Англії, тому що станція постачає електроенергією через регіональну енергомережу.

Це перше незаплановане відключення на АЕС з травня, коли виникла проблема на електричній підстанції. Витік також трапився через три дні після того, як Entergy оголосила, що сподівається продати Вермонт Янки, яку вона купила у групи New England utilities у 2002 році.

Робота Вермонт Янки була позначена проблемами в цьому році.

У січні було офіційно оголошено, що тритій, радіоактивний ізотоп водню, виявився у моніторинговій свердловині, що належить Вермонт Янки, на березі річки Коннектикут у Верноні. Пізніше інші радіоактивні речовини були виявлені у ґрунтових водах та на поверхні ґрунту навколо АЕС.

Також у січні, законодавці дізналися, що персонал АЕС Вермонт Янки обдурив їх і державних регуляторів, кажучи, на Вермонт Янки не було підземних трубопроводів, з яких міг би витікати тритій.

У лютому, Сенат штату проголосував проти законопроекту, який дозволяв регуляторам видати нові державні ліцензії для АЕС Вермонт Янки для продовження експлуатації після 2012 року, коли нинішні федеральна і місцева (видана штатом) ліцензії закінчуються. Законодавці можуть повернутися до цього питання у наступному році.

Навіть з оголошеним минулого тижня планом з продажу заводу, демократ сенатор Петро Шумлін, який, судячи з усього, буде новим законно названим губернатором штату, сказав, що він буде продовжувати виступати проти продовження ліцензії для АЕС Вермонт Янки.

Джерело:

Associated Press

Пов`язані

Світ 4793714992544599406

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item