Кнол - одиниця знання

Цю статтю знайдуть корисною ті, хто воліє розширити свій  авторський інструментарій з підготовки публікацій з використанням інтернет-техноло...

Цю статтю знайдуть корисною ті, хто воліє розширити свій  авторський інструментарій з підготовки публікацій з використанням інтернет-технологій. Google Knol один з нових сервісів Гугл, запущений 6 серпня 2008 р. Кнол порівнюють з онлайн-енциклопедіями і намаганням Гугла створити альтернативу Вікіпедії. Можливо так воно бачилось, можливо з часом і дійде до цього. Але, щоб там не було, на сьогодні маємо якісний спеціалізований інструмент для колективної підготовки, розповсюдження, збереження і повторного використання інформації, який можуть використовувати сам по собі для власних (персональних або колективних) потреб у першу чергу ті, хто тяжіє до більш формалізованого (академічного) стилю викладення своїх результатів - від статті до книги.

Тобто на сьогодні Кнол можна розглядати як дещо спрощену, але достатньо зручну публічну бібліотеку, де окрім читання кожний може ще розміщати свій матеріал. До того ж матеріал може створюватись і бути використаним у режимі обмеженого доступу для визначеної групи.

Корисні властивості Кнол

Як завжди, для того, щоб працювати у Гуглі спочатку потрібно у ньому ж зареєструватись. Важливі деталі для тих, хто у роздумах щодо входження у Гугл-простір: не потрібно тримати свій сервер або купляти свій веб-простір, залежати від високооплачуваних і часто-густо непердбачуваних IT-спеціалістів - користування послугами Гугл інтуїтивно зрозуміло, базових безкоштовних обсягів інформаційного веб-простору для переважної більшості користувачів більш ніж достатньо, а більш вимогливі користувачі можуть купити у Гугла додатковий простір за розумну ціну.

Інтерфейс Кнолу включає 12 основних світових мов разом з російською, що принципово важливо для переважної більшості користувачів. Української поки немає, але можна припустити, що це питання часу. У разі потреби додаткових довідок з користування Кнолом тут же є достатня кількість російськомовних кнол-публікацій.
    Автори можуть обрати на вибір одну з чотирьох моделей авторських прав включно з ліцензією "усі права захищені".
      Кнол орієнтований на багатоавторські публкації - дозволяється до 25 авторів. При цьому допускається декілька власників (основних авторів) кнолу, три режими долучення співавторів - (1) відкритий, (2) затвердження власних дописів у кнол через модератора, (3) закритий. Саме закритий режим дає можливість готувати конфіденційні документи. У разі необхідності власник кнолу може блокувати певні можливості обраних неосновних співавторів або коментаторів.
        До кожного кнола допускаються внесення коментарів від читачів. Окрім коментарів, що стало вже стандартом веб-аплікацій, до кожного кнола можна запрошувати рецензентів. Рецензії контролюються по іншому і окремо від коментарів.
          Цікавою особливістю Кнола є можливість організовувати декілька тематичних кнолів у так звані колекції. Колекції можна розглядати як форму електронної книги з розділами (1 кнол - 1 розділ).
            Кнол володіє достаньо потужним WYSIWYG редактором тексту з можливостями управляти стилями абзаців, шрифтами, посиланнями (як гіпертекстові так і літературні), зображеннями, формулами, таблицями, списками, різноманітними Гугл об'єктами (такими як календар, документ, таблиця, форма, карта, відео, гаджет), також є можливість редагувати HTML-код. Управління переліченими функціями, окрім останньої, не передбачає наявність спеціальних знань веб-технологій.
              Кнол має можливість з імпорт деяких файлових форматів. Перелік точно не визначений, але він достатньо широкий. На жаль, існує принципове обмеження імпортування локального файлу у веб-сторінку, що полягає у неспроможності прямо імпортувати такі графічні об'єкти як рисунки та формули.

              Кнол надає можливість друкувати публікацію, виключаючи елементи управління і оформлення. Також є можливість додавання своїх категорій до кнолу, що безумовно має бути корисним при тематичному пошуку кнолів. Кнол підтримує контроль версій публікації з можливістю відката.

              У своїх кнолах можна розміщати сторонню рекламу (Adsense) з можливістю заробляти на цьому.
                  Чого бракує:

                  При явній своєї симпатичності Кнолу властиві певні недоробки, а саме, бракує:
                  • українського інтерфейсу;
                  • вбудованого резервного копіювання власних матеріалів (як досить обмежений вихід можна вручну запам'ятовувати HTML-код кожного кнолу і окремо прив'язувати свої рисунки, при цьому автоматично зроблений перелік літератури треба додатково перетаскувати у файл;
                  • інструментів для утворення посилань (відсутні виноски, переліки таблиць, рисунків, формул тощо, предметні показчики)
                  • експорту окремих кнолів і колекцій у консолідований файловий формат (1 файл), зокрема, HTML, MSWord, Open Office;
                  • зрозумілості у роботі з категоріями;
                  • автоматизації утворення користувацьких каталогів кнол-публікацій.
                  Висновки

                  Навряд чи коректним буде протиставляти Блоггер проти Кнолу. Більш раціональним підходом було б розглядати два згаданих продукти Гугл як взаємно доповнюючи інструменти:
                  • Блоггер утворює єдиний сайт з потужними можливостями з його оформлення та має беззаперечні переваги у встановленні різноманітних каналів зв'язку (у двох напрямках) із споживачами інформації.
                  • Натомість Кнол утворює множину публікацій з потужним механізмом створення публікацій академічного стилю і з бібліографічним підходом до маніпулювання публікаціями.
                  Таким чином, Блоггер можна використовувати для анонсів, дискусій, поточного інформування, а Кнол - для публікації більш сталих матеріалів, наприклад, довідникової, наукової та іншої інформації.

                  У якості прикладу частина статей Блогу ТРЗУ була переведена у кнол-версії, а саме:
                  Окрім того, статті, присвячені дозиметричній паспортизації України, були зібрані у одну колекцію:

                  Автор:

                  О.О.Бондаренко

                  Пов`язані

                  Товариство 3141607309648923639

                  Дописати коментар Default Comments

                  emo-but-icon

                  Переклад

                  Кількість переглядів

                  Останні

                  Архів блогу

                  item