Чи можливо безпечно для населення і навколишнього середовища розвивати атомну енергетику в Україні?

Журнал «Вісник УкрЯТ» (УкрЯТ - Українське ядерне товариство) нещодавно опублікував статтю головного наукового співробітника Інституту пробл...

Журнал «Вісник УкрЯТ» (УкрЯТ - Українське ядерне товариство) нещодавно опублікував статтю головного наукового співробітника Інституту проблем безпеки АЕС НАН України, члена Національної комісії радіаційного захисту населення України ВР України, академіка НААН, доктора біологічних наук, професор, лауреата Державних премій СРСР і України, заслуженого діяча науки і техніки України, співзасновника та член Правління Українського ядерного товариства Бориса Самуїловича Пристера.

Редакція «Вісника УкрЯТ» спеціально перерахувала основні регалії Б. С. Прістера, щоб підкреслити, що дана стаття є не черговою науковою публікацією, число яких у автора давно перевищила 500, а вистраждане і наболіле питання вченого в галузі радіаційної безпеки населення та навколишнього середовища із світовим ім'ям, який бачить і розуміє, що не можна так ставитися до ядерної проблеми та її найважливішої складової - атомної енергетики, але сам мало що може реально змінити. Категоричність такого твердження спирається на великий практичний досвід, набутий Борисом Самуїловичем в ході ліквідації наслідків аварій на хімічному комбінаті «Маяк» у Челябінській області у 1955 р. (р. Теча), у 1957 р. (вибух банки з відходами), участі в роботах на Семипалатинському випробувальному полігоні, моделювання радіаційної обстановки при попаданні суміші продуктів ядерного розподілу урану і плутонію в навколишнє середовище в разі ядерної війни або під час вивільнення їх з активної зони ядерного реактора, в роботах по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у різних іпостасях, у тому числі протягом п'яти років на посаді першого заступника Міністра Мінчорнобиля України.

Джерело:

Возможно ли безопасно для населения и окружающей среды развивать атомную энергетику в Украине? «Вісник УкрЯТ», № 1 - 2 (69 - 70), 2010, с. 1-7 (http://www.ukrns.odessa.net/Doc/vestnik_2010.pdf)

Пов`язані

Стратегія 3521964452328404003

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item