Загальнодоступні інструменти радіаційного захисту - шлях ефективного посилення безпеки

Даний матеріал, певен, буде цікавим те тільки, а може не стільки «чистим» читачам, скільки активно діючим спеціалістам у сфері радіаційн...

Даний матеріал, певен, буде цікавим те тільки, а може не стільки «чистим» читачам, скільки активно діючим спеціалістам у сфері радіаційного захисту і радіаційної безпеки. Якими б запеклими дебатами між опонентами не супроводжувались обговорення деяких питань нашого буття на кшталт «бути, чи не бути» тому чи іншому проекту або, якщо бути, то у якій формі, завжди всі сторони дискусії базуються на загальноприйнятих усталених знаннях у таких областях як: ядерна фізика та дозиметрія, біологічна та медична дія радіації, міграція радіонуклідів у навколишньому середовищі тощо.
Саме використання усталених знань і перевірених методів є тим загальним знаменником, що завжди буде живити надію на винаходження загальноприйнятного рішення у будь-якій гарячій суперечці. За винятком, якщо сторони дискусії не дотримуються (за замовчанням або за домовленістю) такого загального базису, але то вже не дискусія, а скоріше бійка без правил.


Радіаційний захист як область знань є глибоко міждисциплінарною галуззю і, тому, вимагає спеціальної підготовки у вищій школі, а практична діяльність у цій сфері потребує використання (і розуміння) широкого кола комп’ютеризованих аналітично-розрахункових засобів. Сучасна глобальна мережа певним чином задовольняє цю потребу, надаючи доступ до розробок різних державних і недержавних організацій по всьому світові. У даному повідомленні (й відповідній веб-сторінці сайту ТРЗУ) перевага віддана відомим джерелам з фокусом на доступності представлених інструментів (безкоштовно або принаймні за доступною ціною для невеликого підприємства, скажімо, декілька сотень доларів США). Представлені інструменти також можуть бути використані або автономно, для чого треба скачати установочні файли і провести їх установку на своєму комп’ютері, або у режимі он-лайн, тобто робота відбувається через Інтернет прямо у вікні вашого браузера. Спектр представлених інструментів достатньо широкий: від простих спеціалізованих калькуляторів до програмних комплексів моделювання.

Треба зазначити, що переважаюча кількість джерел інструментів належить «західному» світові: США, Західна Європа, Австралія. Поки відсутня інформація про відкриті джерела інструментів з країн бувшого СРСР. Також пошук в Інтернеті поки обмежився трьома мовами: англійською, українською і російською. Хоча зрозуміло, що організації, зацікавлені у підвищенні відвідування своїх веб-сайтів, як правило, надають англомовні версії своїх веб-ресурсів.

Це повідомлення і відповідна веб-сторінка сайту ТРЗУ є лише початком роботи із збирання, класифікації, тестування, проведення рейтингової оцінки інструментів, викладених у глобальну мережу. Тут важливо усвідомлювати, що відповідальність за одержаний результат несе не програма й не її розробник, а користувач.

Запрошую всіх бажаючих до розширення й удосконалення наданого переліку інструментів.

Автор:
О.О.Бондаренко

Джерело:

Пов`язані

Регулювання 4541768830799256027

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item