Протирадіаційний препарат діє через декілька днів після опромінення

Центр здоров'я в Нешвилі, Університет Тенесі, uthsc.edu Американські вчені створили препарат, який може відновити пошкоджені клітин...

Центр здоров'я в Нешвилі, Університет Тенесі, uthsc.edu
Американські вчені створили препарат, який може відновити пошкоджені клітини, навіть якщо починати терапію тільки на третю добу. Інноваційну розробку дослідники вже випробували на лабораторних мишах. Результати тестування перевершили їх найкращі сподівання.

Фахівці Центру здоров'я в Нешвилі, Університет Тенесі під керівництвом Габора Тідя (Gábor Tigyi at the University of Tennessee Health Science Center in Nashville) займалися пошуком ліків від променевої хвороби декілька років. Раніше вчені встановили, що найбільшу шкоду радіація завдає кістковому мозку і шлунково-кишковому тракту — ці органи виявилися найбільш уразливими.

Знизити шкідливий вплив на пошкоджені клітини вченим вдалося за допомогою лізофосфатидної кислоти. Проте перший розроблений ними препарат виявився недостатньо ефективним, і тоді вони за допомогою новітніх комп’ютерних технологій змінили молекулярну формулу активної речовини. Це ліки, названі винахідниками DBIBB, показали набагато кращий результат.

Мишей, які брали участь у тестуванні медикаменту, дослідники піддали опроміненню в 15,7 Грея — доза радіації, прийнята ними, була в 4 рази більше максимально допустимої для людини. Без лікування 12 з 14 гризунів, як і слід було очікувати, померли. Другій групі мишей вчені дали ліки через 26 годин. Через два тижні 13 з 14 особин були живі. Третій групі гризунів DBIBB ввели через 72 години, і протягом місяця загинула лише одна тварина з 15.

Результати експерименту техаських учених опубліковані в журналі Сhemistry & Biology. В даний час хіміки продовжують удосконалювати препарат — вони хочуть домогтися позитивного ефекту в 100% випадків.
«Якщо їм все вдасться, DBIBB можна буде використовувати і при лікуванні онкохворих, і для захисту астронавтів від впливу космічних променів», — повідомляють ЗМІ з посиланням на доповідь дослідників.
Джерела:

Пов`язані

Світ 1234240105866690231

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item