Годинник судного дня

Годинник Судного дня граф, 1947-2015. Що менше значення на графіку, то вища ймовірність техногенної катастрофи
У четвер, 22 січня, рада директорів журналу The Bulletin of Atomic Scientists оголосить рішення про можливе переведення вперед хвилинної стрілки "Годинника Судного дня" Повідомлення про це буде зроблено в ході прес-конференції, яка розпочнеться о 18:00 за Києвом.

"Годинник судного дня" - проект журналу, який видається університетом Чикаго з 1947 року з ініціативи творців першої американської атомної бомби. Час від часу на обкладинці журналу The Bulletin of Atomic Scientists публікується зображення годинників, що показують без кількох хвилин північ, яка символізує момент ядерного катаклізму. Хвилини, що залишилися до його настання, відображають напруженість в міжнародній обстановці і ймовірність застосування ядерної зброї.

Рішення про переведення стрілок вперед або назад приймається радою директорів журналу за допомогою ряду запрошених експертів, в число яких входять Нобелівські лауреати. В даний час годинник показує без п'яти опівночі, однак сьогодні час може бути скориговано.

Мінімальна кількість хвилин до настання півночі годинник показував в 1952 році, коли СРСР і США випробували термоядерні бомби. Максимально відстрочку людство отримало в 1991 році - після підписання між двома наддержавами договору про скорочення стратегічного озброєння. Тоді він показував 11:43 - до настання кінця світу залишалося 17 хвилин. Остання зміна відбулася в 2012 році: хвилинна стрілка була пересунута на одну хвилину вперед у зв'язку з недостатнім прогресом у нерозповсюдження ядерної зброї і бездіяльністю щодо зміни клімату.

Серед ключових факторів, які можуть вплинути на рішення про переведення стрілок сьогодні, називають програми модернізації ядерного арсеналу США, Росії та інших ядерних держав і припинення скорочення ядерних боєголовок в РФ і США, а також безвідповідальне ставлення людства до проблеми парникових газів.

У минулому році, з Годинник судного дня (Doomsday Clock) був встановлений на п'ять хвилин до півночі. Члени Науково-безпекової Ради прийшли до висновку в своїй оцінці ситуації в галузі безпеки на світовому рівні, написавши: "Ми можемо керувати нашою технологією, або стати її жертвою. Вибір за нами, а годинник цокає."

А вже 22 січня 2015 року, годинникову стрілку пересунули вперед до трьох хвилин до півночі. Науково-безпекова Рада вважає за необхідне додати, з почуттям великої терміновості: "ймовірність глобальної катастрофи є дуже високою, і дії, необхідні для зниження ризиків катастрофи повинні бути прийняті найближчим часом."

Джерела:

Пов`язані

Світ 3948325379488055973

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item