Міністерство природних ресурсів і екології має бути розділене на два


«Справедлива Росія» наполягає на розділенні міністерства природних ресурсів і екології на два міністерства.

Напередодні «урядової години» в Державній думі РФ за участю міністра Сергія Донського, перший заступник голови фракції «Справедлива Росія» Михайло Ємельянов повідомив про пропозицію депутатів розділити міністерство на два.

«Це все одно що вовкам довіряти захищати овець. Інтереси тих, хто використовує природні ресурси, та інтереси тих, хто захищає природне середовище, абсолютно протилежні», - зазначив Ємельянов.

У фракції вважають, що необхідно повернутися до практики, яка існувала в 90-ті. «Тоді було окреме міністерство екології, тоді захист екології була на більш високому рівні, ніж зараз. Зараз при інвестиціях екологічна складова практично не присутня і не враховується», - зазначив депутат Держдуми.

В незалежності від джерела походження наведені аргументи ЗА пропозицію в точності застосовані до українських реалій. Це питання не ідеології а управлінської концепції.

Пропозиція щодо відокремлення функцій публічного управління використання природного ресурсу від функцій контролю над цим використанням не нова і періодично виникає в різних сферах публічного управління в усьому світі. Як видно з появи цієї ідеї у нашого недружнього північного сусіда управлінська концепція у сфері користування природним ресурсом пройшла рівно половину чергового циклу власного розвитку з того часу, як ці функції були поєднані у єдиному Міністерстві у 90-х роках.

Насправді обидві моделі мають право на життя і за певних умов можуть бути як ефективними так і вироджуватись через недієвість. Мабуть у даному випадку власне управлінська модель не є панацеєю від кризи відповідальності (індивідуальної і суспільної) за довкілля, успадкованої ще з совєтських часів, що характеризувалась влучно сформульованою парадигмою: "суспільне - значить нічиє".

Остання теза теж не є ідеологічною на тлі російсько-української війни, і в точності може бути віднесена до України.

Джерело:

    Пов`язані

    Світ 4391106404019213598

    Дописати коментар Default Comments

    emo-but-icon

    Переклад

    Кількість переглядів

    Останні

    Архів блогу

    item