В Андах зафіксували аномальне ультрафіолетове випромінення

Локалізація на карті. Розташування Eldonet УФ дозиметрів позначені білим хрестиком на вершині вулкана Ліканкабур (Licancabur) і чорного х...

Локалізація на карті. Розташування Eldonet УФ дозиметрів позначені білим хрестиком на вершині вулкана Ліканкабур (Licancabur) і чорного хреста на півострові Лагуна Бланка (Laguna Blanca). Зображення ASTER—Terra Satellite.

Дослідники з Німеччини та США зафіксували у болівійських Андах рекордний рівень ультрафіолетового випромінювання на поверхні Землі. Про це пише журнал Frontiers in Environmental Science

Ультрафіолету в даному регіоні виявилося приблизно у чотири рази більше, ніж може знести людина, і дстатньо для завдання величезних збитків усім біологічним організмам.

«Рекордні показники були виявлені не у безлюдній Антарктиді, а в тропічному поясі, поруч із селами та невеликими містами», – заявила керівник наукового колективу Наталі А. Кеброл.

Науковці з NASA та Інституту SETI вимірювали ультрафіолетове випромінювання навколо високогірних озер в Андах у рамках астробіологічного проекту з вивчення «марсіанських» ландшафтів на Землі. Дозиметри були встановлені на вершині вулкана Ліканкабур (на кордоні Чилі та Болівії, на висоті 5917 метрів над рівнем моря) і поблизу берегів прилеглого озера Лагуна-Бланка (4340 метрів).

При УФ-індексі понад 8 лікарі рекомендують проводити під сонцем не більше 10 хвилин, а 11 вважається екстремальним показником. Однак дозиметри зафіксували там середні показники 26, а у грудні 2003 року УФ-індекс зріс до 43.

Надмірний вплив УФ-випромінювання негативно позначається не лише на здоров’ї людини, але й на біосфері у цілому. Воно пошкоджує ДНК, порушує процеси фотосинтезу і знижує життєздатність яєць та личинок.

Джерело:

Пов`язані

Світ 6031352060244604547

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item