МАГАТЕ просить РИА Новости спростувати оприлюднену інформацію

У засобах масової інформації опублікована стаття «МАГАТЕ: повний перехід АЕС України на американське паливо неможливий». У даній публікац...

У засобах масової інформації опублікована стаття «МАГАТЕ: повний перехід АЕС України на американське паливо неможливий». У даній публікації, з посиланням на керівника секції експлуатаційної безпеки Департаменту безпеки ядерних установок Секретаріату МАГАТЕ Мирослава Ліпарі стверджується, що прийняття Україною рішення про перехід на використання вітчизняними АЕС палива американського виробництва неможливо з точки зору МАГАТЕ.

Як приклад наведено факт порушення в роботі Рівненської АЕС, яка сталася через заміну дефектної деталі запобіжного клапана на неоригінальний зразок.

Як повідомляє Держатомрегулювання України, 22 травня 2014 Постійним представництвом України при міжнародних організаціях у Відні проведено зустріч із заступником Генерального Директора МАГАТЕ Денисом Флорі, який курує питання ядерної безпеки і захищеності.

За підсумками зустрічі:

  • Представлена ​​на веб-порталі «РІА Новини» інформація визнана Агентством такою, що не відповідає офіційній позиції МАГАТЕ;
  • Представник Секретаріату МАГАТЕ М. Ліпарі в своїх коментарях виданню посилався лише на довгостроковий процес експлуатації нових паливних збірок, відзначаючи, що цей процес повинен відбуватися відповідно до норм і правил безпеки, які існують в Україні;
  • МАГАТЕ вже звернулося до «РИА Новости» з проханням спростувати згадану інформацію та видалити посилання на офіційні джерела МАГАТЕ.

Держатомрегулювання України інформує, що впровадження нових модифікацій ядерного палива для АЕС України чітко регламентується нормативно-правовими документами з ядерної та радіаційної безпеки. Цими документами визначено послідовні кроки, які повинна зробити експлуатуюча організація НАЕК «Енергоатом»; і кожен такий крок ретельно аналізується і контролюється Держатомрегулюванням України - від концептуального рішення про впровадження нового палива до його впровадження в промислову експлуатацію.

Нагадаємо, на сьогоднішній день Держатомрегулюванням України погоджено концептуальне технічне рішення про впровадження вдосконаленої конструкції ядерного палива компанії «Westinghouse» на енергоблоці № 3 Южно-Української АЕС.

Джерело:

Пов`язані

Україна 9161930783684997928

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item