Рахункова палата: аналіз виконання рекомендацій Міжнародного аудиту Чорнобильського фонду "Укриття"

Керуючись планом роботи на 2012-2014 роки спеціальної групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків к...


Керуючись планом роботи на 2012-2014 роки спеціальної групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, та враховуючи постійну увагу до питань подолання наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС як на міжнародному, так і національному рівні, Рахункова палата провела Аналіз виконання рекомендацій Міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття".

У цілому проведений аналіз засвідчив прогрес та суттєві зрушення у вирішенні ключових проблем, пов’язаних зі зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворенням об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Завдяки спільним зусиллям Асамблеї донорів Чорнобильського фонду "Укриття", Європейського банку реконструкції та розвитку, Уряду України й урядів країн-вкладників (донорів) фонду спостерігається позитивна динаміка в будівництві нового безпечного конфайнмента – завершено монтаж "Східної арки" та триває будівництво "Західної арки".

До завершення наближаються роботи щодо уведення в експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, а також промислового комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами.

Разом із тим виконання у повному обсязі Плану здійснення заходів на об’єкті "Укриття" не забезпечене необхідними коштами, оскільки оновлена наприкінці 2013 року кошторисна оцінка його завершення перевищує обсяг фінансового ресурсу, який наявний у Чорнобильському фонді "Укриття", а також наданий на цю мету з інших джерел.

Водночас ризики подальшого перенесення строків реалізації окремих інфраструктурних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС залишатимуться і надалі, тож, як наслідок, це знову призведе до збільшення їхньої вартості.

Потребує внесення змін та уточнень Загальнодержавна програма зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, яка затверджена Законом України від 15.01.2009 № 886 і передбачає здійснення комплексу відповідних заходів лише з 2009 по 2012 роки.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 3045570777326799572

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item