10 заповідей культури безпеки

У публікації МАГАТЕ із серії Основи безпеки за № SF-1 "Основоположні принципи безпеки", перекладеною тут українською мовою, предс...

У публікації МАГАТЕ із серії Основи безпеки за № SF-1 "Основоположні принципи безпеки", перекладеною тут українською мовою, представлені 10 фундаментальних принципів, які утворюють базис того, що називають культурою безпеки.

Різниця, що традиційно проводиться між ядерною безпекою і радіаційним захистом, навряд чи є виправданою на концептуальному рівні. Принципи ядерної безпеки та радіаційного захисту є технічно сумісними, але виражені вони по-різному. У 1995 році Рада керуючих МАГАТЕ запропонувала Секретаріату МАГАТЕ розглянути питання про перегляд трьох документів категорії Основи безпеки (а саме: з безпеки ядерних установок, з безпеки поводження з радіоактивними відходами, з радіаційного захисту і безпеки джерел випромінювання) з метою їх об'єднання в єдине зведення принципів, що відображає загальну філософію безпеки щодо всіх сфер застосування норм МАГАТЕ з безпеки. Десять нових основоположних принципів безпеки складають основу, виходячи з якої визначаються вимоги щодо захисту від впливу іонізуючих випромінювань. Мета представленого документу полягає в тому, щоб основа та обґрунтування норм безпеки були сприйняті керівництвом державних і регулюючих органів та особами, відповідальними за прийняття рішень про використання ядерної енергії та джерел випромінювання, які можуть не бути фахівцями з ядерної науці і техніці або радіаційних технологій або з радіаційного захисту і питань безпеки. Якщо не обумовлено інше, вживання пов'язаних з безпекою слів і термінів у тексті повинно тлумачитися як визначене і роз'яснене у Глосарії МАГАТЕ з питань безпеки (http://www-ns.iaea.org/standards/safety-glossary.htm), де наводиться їх узгоджене вживання стосовно до різних областей.

Джерела:

Fundamental safety principles: safety fundamentals. – Vienna: International Atomic Energy Agency, 2006. – (IAEA safety standards series, ISSN 1020-525X; No. SF-1). Доступно за адресою: http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1273_web.pdf (англ.), http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1273r_web.pdf (рос.)

Переклад українською:

http://knol.google.com/k/oleg-bondarenko/основоположні-принципи-безпеки/5bcvesrsnaqi/16

Пов`язані

Світ 281691293670519588

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item