Вибух на ядерному заводі в Ірані

21 січня 2013 року об 11:30 Тегеранського часу на підземному ядерному заводі Форду (Fordow) стався потужний вибух, що практично повністю...

21 січня 2013 року об 11:30 Тегеранського часу на підземному ядерному заводі Форду (Fordow) стався потужний вибух, що практично повністю знищив всю інфраструктуру. 240 працівників ядерного центру залишилися під землею, відрізані від зовнішнього світу - рятувальним бригадам так і не вдалося до них добратися. Про це повідомив американський новинний сайт WND у статті колишнього співробітника іранської розвідки Реза Халілі (Reza Kahlili).

Вибух стався в понеділок, за день до виборів в Ізраїлі, результати якого послабили політичний контроль Нетаньяху.

Джерело отримало ці відомості від одного з охоронців об'єкту, на якому вироблялося збагачення урану до ступеня 20%. За його словами, вибух, що стався в понеділок вранці, був настільки сильним, що завалилися всі будівлі в радіусі 5 км.

Іранська влада негайно об'явила закритою військовою зоною всю територію в радіусі 24 км від місця вибуху. Протягом декількох годин була перекрита швидкісна траса Тегеран-Кум.

Об'єкт знаходиться на глибині 90 м під землею, щоб захистити його від можливої ​​атаки. Підземні корпусу із зовнішнім світом пов'язували лише два підйомники, які повністю зруйновані. Перший підйомник доставляв працівників у відсік центрифуг. У момент вибуху він перебував на глибині 73 м. Другий підйомник знаходився в нижній точці, у момент вибуху він був завантажений важким обладнанням та балонами з газоподібним гексафлуорідом урану. На об'єкті були передбачені два аварійних виходи і дві аварійні сходинки. Але одна з аварійних сходинок не була добудована, а другу зруйнувано вибухом. Та й аварійний вихід теж практично повністю блокований уламками.

Іранська влада впевнена, що мова йде про навмисну ​​диверсію. За даними джерела, вибухівку завозили на об'єкт поступово, під виглядом важкого устаткування і гексафлуоріда урану. Епіцентр вибуху знаходився в третьому відсіку центрифуг, який розташований прямо над сховищем збагаченого урану.

Автори сайту WND передали всю цю інформацію перед публікацією представникам адміністрації США, але ті воліли не оприлюднювати жодної реакції з цього приводу. Та й сам факт вибуху, про який йде мова, не отримав підтвердження з офіційних джерел. Автори сайту наголошують, що за інформацією з інших джерел, стратегія диверсій і таємних операцій покликана замінити необхідність у великомасштабній військовій операції проти іранських ядерних об'єктів.

Відзначається також, що президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад у вівторок скликав термінове засідання за участю глав іранських розвідслужб і керівників іранської ядерної програми.

Процес збагачення урану відбувається на двох відомих майданчиках: Натанзі, де працюють більш ніж 10 000 центрифуг і Форду, де працює 2700 центрифуг. Саме про цей реактор говорив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху в своєму виступі в ООН. На думку фахівців, 20 % уран, який отримують в Форду, можна перетворити в ядерне паливо для бомби протягом лічених тижнів. У даний час Іран має уран досить низького ступеня (3.5 %), якого вистачить на шість ядерних бомб, якщо його збагатити.

На цьому тижні іранські офіційні представники повідомили про зрив чергового раунду переговорів з МАГАТЕ. Тим не менш, за їх словами, збагачення урану не буде припинено ні на хвилину.

Джерело:

Пов`язані

Світ 4859445288445858327

Дописати коментар Default Comments

  1. Влада Ірану спростувала інформацію про вибух на ядерному об'єкті Форду, що з'явилася в інтернеті.
    Зі спростуванням "чуток" виступив заступник глави іранської Організації з атомної енергії Сейєд Шамсаддін Барбаруді, передає іранське державне інформаційне агентство IRNA. "Жодного вибуху на ядерному об'єкті "Форду" не було", - заявив високопоставлений чиновник. (http://www.ukrinform.ua/ukr/news/iran_sprostuvav_informatsiyu_pro_vibuh_na_yadernomu_obe_kti_fordu_1790749)

    ВідповістиВидалити

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item