По той бік задзеркалля - зона очима Сергія Гащака

Фотографії Сергія Гащака пропонують безпрецедентний погляд на тваринний світ всередині "зони", це частина території України та...

Фотографії Сергія Гащака пропонують безпрецедентний погляд на тваринний світ всередині "зони", це частина території України та Білорусії, які були офіційно закриті для проживання людей після чорнобильської ядерної катастрофи 1986 року.

Використання камери-пастки для автоматичного фотографування, а також фотографування вручну, схопили те, що лише небагатьом вдається побачити своїми очима - чудова різноманітність дикої природи в зоні.

Одним з перших рятувальників на місці катастрофи, Гащак присвятив останні роки фотографуванню рисі, видри, сови та інших видів диких тварин, і навіть виявив сліди бурого ведмедя. Заборонена зона простягається на багато кілометрів навколо майданчика реактора, і включає в себе Прип'ять, яке колись було квітучим радянським містом на 50,000 жителів, а зараз залишилося містом-привидом після аварії, начебто часова петля із Советської ери перебудови.


Більше 300,000 осіб покинули регіон внаслідок ліквідації наслідків вибуху, і тільки кілька сотень завзятих пенсіонерів повернулися, ігноруючи заборони уряду на проживання у зоні.

Під час аварії було мало диких тварин, що мешкали в районі навколо АЕС. Але з часом, як люди пішли в результаті катастрофи, з'явилися великі ссавці і добре прижилися. У той час як спостерігалися неймовірно високі рівні радіації у тварин, вони виглядають нормально. Ані гігантських вовків ані триголових оленів не траплялось.


Згідно книзі про життя тварин і рослин в зоні, "Природна історія Чорнобиля", тільки єдиними аномаліями у тварин було знайдено наявність білих пігментних плям та певних морфологічних деформацій у сільських ластівок.

Трохи інша історія з фауною, в тому числі з радіоактивними грибами, що ростуть в цьому районі і, як і раніше, викликають випадкову паніку, коли вони раптово попадають на ринки України і Росії.


Але звірі, які бродять покинутою зоною - нормальні, зберегаючи свій рівень радіації. Дійсно, книга показує, що, як не парадоксально, найбрудніше радіоактивне місце Європи стало найбільшим на континенті притулком для тварин.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 9129120433958793087

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item