За рік Україна зробила ривок у виробництві сонячної енергії

Різницю в "зелених" тарифах покриває держава За останній рік Україна стала володаркою найбільших у світі станцій, що перетв...

Різницю в "зелених" тарифах
покриває держава
За останній рік Україна стала володаркою найбільших у світі станцій, що перетворюють випромінювання сонця в електрику. Вони ще не встигли змінити загальний енергобаланс країни, але вже стали приводом для міжнародного скандалу, пише журнал Корреспондент.

200 футбольних полів, або 160 га, - така площа сьомого за потужністю в світі і найбільш продуктивного серед діючих в Україні "сонячного парку" - гігантської станції, де енергію сонця перетворюють на електрику. Розташований він біля села Охотникове, за 20 км від кримського міста Саки, в місці, де ще рік тому був закинутий кар'єр.

Парк вражає не тільки площею, але і кількістю сонцеуловлювальних панелей. Якщо їх всі - а це 360 тис. штук - виставити в одну лінію, то ланцюжок буде майже вдвічі довшим, ніж відстань від крайньої західної до крайньої східної точки півострова.

Корреспондент зазначає, що вся ця гігантоманія потрібна для того, щоб вловлювати сонячне випромінювання і перетворювати його у 80 МВт електроенергії - цього достатньо, щоб забезпечити потреби 25 тис. сімей, що складаються з чотирьох чоловік.

Проте станція в Охотниковому - не межа для австрійської компанії Activ Solar, яка побудувала й експлуатує станцію: тепер австрійці готові зробити Крим і Україну світовим рекордсменом у виробництві сонячної енергії. Навесні вони запустять на повну потужність вже зведену станцію в кримському селі Перове, яка стане другою за потужністю серед усіх сонячних парків на планеті.

Як відзначає видання, вже сьогодні пасажири авіарейсів Київ - Сімферополь можуть згори спостерігати 440 тис. панелей, що уловлюють випромінювання сонця на 200 га землі неподалік від Сімферополя.

Журнал при цьому констатує, що після того як влада в 2009 році встановила найвищий зелений тариф у Європі - спеціально завищену ціну закупівлі державою кожного кіловата у виробників сонячної енергії, - в країні почався бум. Сюди пішли іноземні інвестори, залучені тим, що тариф дорівнює 0,46 євро за 1 кВт - приблизно в півтора разу вище, ніж на заході континенту.

Експерти прогнозують, що обсяг інвестицій в цей сектор буде зростати. Віталій Давій, президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії, вважає, що в найближчі п'ять років їх обсяг складе близько $5 млрд.

"Виною" всьому пільги, які держава надає тим, хто готовий зайнятися сонячною енергією. Давій відзначає, що ідея отримала розвиток з 2009 року, коли в країні прийняли спеціальний зелений тариф для сонячних станцій, рівний 0,46 євро за 1 кВт. Це та сума, за яку держава закуповує енергію в операторів станцій, а потім продає кінцевим споживачам за звичайним тарифом - за 0,03 євро за кВт.

Різницю в тарифах покриває держава. Український тариф - один з найвищих в Європі. Наприклад, в Болгарії він становить 0,25 євро, а в Румунії - 0,33 євро. При цьому на Заході спочатку стимулювали своїх "сонячних" енерговиробників, але тепер стали знижувати тариф.

Крім того, за даними ДАЕЕ, компанії, які ввозять в Україну енергозберігаючі матеріали, обладнання та комплектуючі, ще й не платять мита. А всі операції з їх імпорту не вимагають сплати ПДВ. Також строком на десять років звільняється від оподаткування прибуток компаній від продажу альтернативної електроенергії.

За словами Давія, сьогодні для сонячного парку рівня Охотникового або Перового термін окупності становить чотири-п'ять років. Вартість будівництва парку потужністю 100 МВт, як Перове, дорівнює приблизно 250 млн євро.

Через високий рівень вкладень і відсутність в Україні дешевих кредитів у галузі присутні в основному іноземці. Хоча, за даними ряду експертів, за їх спинами проступають риси вітчизняних чиновників. Саме через це сонячна енергетика, ледве встигнувши з'явитися, обросла скандалами.

Експерти прогнозують, що обсяг інвестицій в цей сектор буде зростати. Віталій Давій, президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії, вважає, що в найближчі п'ять років їх обсяг складе близько $ 5 млрд.

Джерело:

Пов`язані

Україна 6225506234461116888

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item