WikiLeaks на прикладі Грузії: людський фактор універсальне джерело (радіаційної) небезпеки

Всім відома нашуміла історія із затриманням громадян Вірменії із збагаченим ураном на території Грузії. Перебіг подій цієї історії достатньо...

WikiLeaks на русском языке: В Грузию были ввезены радиоактивные элементы
Всім відома нашуміла історія із затриманням громадян Вірменії із збагаченим ураном на території Грузії. Перебіг подій цієї історії достатньо детально висвітлений у світових медіа (зокрема, дивись). У цьому повідомленні, взятого з WikiLeaks, мова іде лише про окремий показовий епізод (без прив'язки до країни - це могло трапитись і трапляється будь-де), в якому навіть дворазове спрацьовування стаціонарних приладів радіаційного контролю, встановлених на пункті перетину грузино-вірменського кордону, не стало причиною адекватного (своєчасного і належного) реагування системи (не інструментальної, а фунціональної структури) на вочевидь нестандартну ситуацію. Саме ця частина історії є ще одним підтвердженням висновку про те, що людський фактор є універсальним і домінуючим джерелом радіаційної небезпеки для самої ж людини. Далі іде переклад каблограми з WikiLeaks.


Тбілісі, 19 жовтня 2009 р.
Тема: До Грузії ввезені радіоактивні елементи
Заступник посла США в Грузії Кент Логсдон

Анотація

1. (С) 26 серпня (2009 року - прим. перекл.) машина з трьома громадянами Вірменії перетнула кордон Вірменії та Грузії на пропускному пункті Садахло. Обстеження на радіацію виявило випромінювання. Водій пояснив ситуацію і поліція не затримала групу. 27 серпня та ж машина поверталася до Вірменії через цей же пропускний пункт і знову спрацював сигнал радіації ...

Цього разу поліція затримала пасажирів і обшукала машину. Грузинські офіційні джерела повідомили, що виявили сліди цезію-137. Як би там не було, обшук не виявив наявності радіоактивних матеріалів. Пасажири були відпущені і повернулися до Вірменії. Співробітник ФБР спостерігає за справою спільно з урядом Вірменії. Кінець анотації.

2 (С) Коментар. Даний інцидент показує важливість наявності на пропускних пунктах в Грузію детекторів радіації, які були встановлені Міністерством енергетики США по всій країні за останні кілька років у рамках програми «Друга лінія захисту». Без цих моніторів машина могла б перетнути кордон Грузії, і ніхто б дізнався, що в ній перевозилися радіоактивні матеріали. Співробітники патрульної поліції Грузії, прикордонники та митники навчаються американцями, щоб навчитися розпізнавати і запобігати контрабанді радіоактивних і хімічних речовин. У програму входить тренінг по роботі з детекторами радіації. Цей інцидент показав пробіли в нашому навчанні: перш за все в тому, як діяти при спрацьовуванні сигналу. У січні 2009 року, знання, отримані співробітниками патрульної поліції в процесі навчання, дозволили передати цьому відомству відповідальність за пропускні пункти на кордонах країни.

Радіоактивна тривога по дорозі до Грузії

3. 26 серпня машина з трьома громадянами Вірменії перетинала кордон з Грузією у пропускному пункті Садахло. Детектори радіації встановили в машині радіоактивне випромінювання. Загін, який чергував на пропускному пункті, побіжно оглянув машину, намагаючись знайти причину спрацювання сигналу. Водій пояснив, що недавно лежав у хірургії, де йому в тіло вводили радіоактивні ізотопи. Прикордонники прийняли це пояснення, не зажадавши ніяких письмових доказів від водія, і пропустили машину до Грузії. (Зауваження: Відповідно до стандартної процедури у водія повинна була бути довідка від лікаря або документ з лікарні. Кінець зауваження).

Радіоактивна тривога по дорозі з Грузії

4. (С) 27 серпня та ж машина з тими ж громадянами Вірменії повернулися в Садахло, щоб перетнути кордон з Грузії. На машині знову спрацював сигнал радіоактивної тривоги. На цей раз пасажири були затримані, а патрульна поліція за допомогою ручного пошукового пристрою виявила в машині цезій-137 (Cs-137). Так чи інакше, в машині не було виявлено радіоактивних речовин. Офіційні особи зі Служби ядерної та радіаційної безпеки Грузії заявили, що Cs-137 був у машині всюди, навіть у вентиляції. Матеріал у машині виробляв високий рівень радіації.

5. (С) Були допитані пасажири машини. Один з них зізнався слідчому, що можливо був заражений, тому що його село знаходиться недалеко від радіостанції Вірменії. Оскільки жодних радіоактивних матеріалів виявлено не було, пасажири були відправлені назад до Вірменії. Використовуючи знімки з моніторів як докази, що детектори спрацювали при в'їзді машини до Грузії, і тим самим, підтверджуючи, що джерело матеріалу знаходиться у Вірменії, а не в Грузії, координатор програми зброї масового ураження місцевого відділення ФБР почав працювати з цього питання з урядом Вірменії . 

Джерело:

http://econo.com.ua/2010/12/wikileaks-na-russkom-yazyke-v-gruziyu-byli-vvezeny-radioaktivnye-elementy/

Пов`язані

Транспорт 824453630067636898

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item