Україна руйнує паливну монополію Росії

Американська компанія Westinghouse Electric розпочала постачання ядерного палива в Україну. Контракт про це був підписаний ще за прем'є...

Південноукраїнська АЕС
Американська компанія Westinghouse Electric розпочала постачання ядерного палива в Україну. Контракт про це був підписаний ще за прем'єрства Юлії Тимошенко у 2008 році. Дотепер монополістом на українському ядерно-паливному ринку була російська компанія ТВЕЛ.

За словами президента компанії "Енергоатом" Юрія Недашковського, перша партія палива для України від Westinghouse складається із 42 тепловидільних збірок(ТВЗ). Їх планують додатково завантажити в активну зону реактора енергоблоку № 3 Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області.

Пан Недашківський каже, що у 2011 році очікується поставка ще двох партій палива, кожна по 42 ТВЗ, які планується завантажити у реактори енергоблоку № 2 Південноукраїнської АЕС і № 5 Запорізької АЕС. Завантаження палива в енергоблок Запорізької АЕС відбудеться у 2012 році. Це, за словами президента "Енергоатому", обумовлено графіком планово-попереджувальних ремонтів.

Співпрацю з компанією Westinghouse Недашковський називає успішною.

Американське паливо для реакторів російської розробки

Контракт, підписаний майже три роки тому, передбачає постачання ядерного палива виробництва американської компанії для реакторів російської розробки ВВЕР-1000 українських АЕС протягом 2011-2015 років для забезпечення щорічного планового перезавантаження не менше трьох енергоблоків.

Загалом планується постачання 630 паливних збірок. При цьому сторони домовилися, що в разі потреби обсяги постачань палива можуть бути збільшені, а ціна пропорційно зменшуватиметься.

Westinghouse входить до групи компаній корпорації Toshiba. Технологія Westinghouse лежить в основі понад 40% діючих реакторів у світі.

Адаптація пройшла успішно

Україна і США в 2000 році почали реалізовувати проект адаптації американського палива до українських АЕС. У серпні 2005 року Південноукраїнська АЕС розпочала дослідну експлуатацію шести американських збірок.

Раніше фахівці називали непростим питання, яке належало вирішити під час дослідного використання американського палива, оскільки цирконієві сплави в американському і російському паливі не є взаємозамінними.

За словами президента "Енергоатому" Юрія Недашковського, паливо американської компанії гарно зарекомендувало себе в Україні. Відтак, українська компанія не має зауважень до нього ні щодо якості, ні щодо ціни.

Російська сторона, каже Недашковський, вже поінформована про плани України завантажити американське ядерне паливо.

Westinghouse.ТВЕЛ. Хто третій?

Співпрацю з Westinghous Україна розглядає як спосіб диверсифікації джерел постачання палива для атомних електростанцій та уникнення диктату єдиного постачальника.

Дотепер монопольним постачальником ядерного палива для українських АЕС є російська корпорація ТВЕЛ. У 2010 році закінчився термін дії довгострокового контракту на постачання свіжого ядерного палива, укладеного між українським "Енергоатомом" та російським ТВЕЛом.

"Енергетична стратегія України на період до 2030 року" передбачає наявність не менш як трьох постачальників палива для вітчизняних АЕС.

Початок дослідної експлуатації американського палива на українських АЕС російська сторона сприйняла без особливого ентузіазму, як це зробив би будь-який монополіст, ризикуючи ту монополію втратити.

У пресі з’явилися публікації, що паливні збірки Westinghouse за технологічним рівнем неабияк відстають від новітніх російських розробок.

Втім, фахівці зауважують, що Westinghous не зможе витіснити ТВЕЛ з українського ринку, оскільки контракт із Westinghouse несуттєво вплине на традиційні обсяги постачання ядерного палива.

1 червня 2010 року ТВЕЛ "Енергоатом" підписали довгостроковий контракт на поставку свіжого ядерного палива для українських АЕС після 2010 року. Сторони заявили про взаємовигідність підписаного контракту.

А крім того, 22 вересня 2010 року уряд Миколи Азарова затвердив російський концерн ТВЕЛ переможцем конкурсу по будівництву в Україні заводу з виробництва ядерного палива.

Згідно з Енергетичною стратегією, Україна планувала спорудити той завод до 2014 року.

Джерело:

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2011/02/110210_westinghouse_ob.shtml

Пов`язані

Україна 1586658682249370011

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item