Радіаційне заохочення

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує законопроект №453...


Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує законопроект №4538а від 22.08.2014 про внесення змін до статті 265 Кримінального кодексу України щодо добровільної здачі радіоактивних матеріалів.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту Державним агентством України з управління зоною відчуження на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 25.06.2012 № 26186/0/1-12 в рамках міжнародної технічної допомоги США розпочато підготовку до реалізації пілотного проекту ”Проведення суспільної компанії по збору у населення покинутих радіоактивних джерел іонізуючого випромінювання на території Донецької області”.

Планується запропонувати фізичним та юридичним особам незалежно від форм власності, у яких є радіоактивні матеріали, джерела іонізуючого випромінювання, ядерні матеріали, радіоактивні відходи і які з тих чи інших причин не можуть їх здати, прийняти ці радіоактивні матеріали безоплатно і без запровадження штрафних санкцій на зберігання до спеціалізованих підприємств з поводження з радіоактивними відходами.

У ході компанії буде роз’яснено, що незаконне зберігання радіоактивних матеріалів представляє серйозний ризик для тих, у кого вони зберігаються, їхніх сімей, сусідів, і навіть може призвести до смерті.

Існуюча система вилучення покинутих джерел іонізуючого випромінення (ДІВ) та радіоактивних відходів (РАВ) (тільки в результаті випадкового виявлення або вилучення правоохоронними органами) не є досконалою. Така ситуація збільшує вірогідність виникнення радіаційних аварій та можливого використання радіаційних матеріалів у терористичних актах.

Проведення заохочувальних заходів щодо добровільної здачі населенням покинутих ДІВ та РАВ не є ефективним у зв'язку з наявністю кримінальної відповідальності за незаконне поводження з РАВ та ДІВ, визначених у статях Кримінального кодексу України, які є більш суворішими порівняно зі статтями, які визначають покарання за незаконне зберігання зброї та боєприпасів. Крім того, зазначені статті не передбачають звільнення від відповідальності за добровільну здачу.

Внесення змін до статей Кримінального кодексу України щодо звільнення від кримінальної відповідальності у разі добровільної здачі радіоактивних матеріалів суттєво покращить стан радіаційної безпеки, ліквідує загрозу їх розповсюдження, зменшить їх негативний вплив на навколишнє середовище та населення, дасть можливість вилучити з регіонів радіоактивні відходи та здати їх на зберігання до спеціалізованих підприємств по поводженню з радіоактивними відходами, а також зменшить рівень соціальної напруги в регіонах.

У разі створення правових підстав щодо добровільної здачі ДІВ і РАВ та успішного завершення кампанії на території Донецької області такі самі кампанії будуть проведені в інших областях України.

Проект Закону України «Про внесення зміни до статті 265 Кримінального кодексу України «Про незаконне поводження з радіоактивними відходами» розроблено Міністерством екології та природних ресурсів України спільно з Державним агентством України з управління зоною відчуження відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 23.01.13 № 26186/3/1-12.

Джерело:

Пов`язані

Україна 5511572373404176743

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item