Енергоатом: приватизаційна афера

РАЕС, туман, Україна. Джерело: http://uk.wikipedia.org/wiki/Україна Кабінет Міністрів в особі прем'єр-міністра Арсенія Яценюка зап...

РАЕС, туман, Україна. Джерело: http://uk.wikipedia.org/wiki/Україна

Кабінет Міністрів в особі прем'єр-міністра Арсенія Яценюка запропонував Верховній Раді проголосувати за продаж 40% мінус одна акція Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" за рекордно низькою ціною. Експерти стверджують, що вартість активів компанії занижена щонайменше в 10 разів.

Відповідний законопроект №4541а "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" наприкінці серпня уряд подав до Верховної Ради.

Шокує позиція міністра економічного розвитку та торгівлі Павла Шеремети. В пояснювальній записці за його підписом НАЕК "Енергоатом" віднесено до переліку об'єктів, що, цитую, "сприятиме надходженню коштів до Державного бюджету від приватизації об'єктів державної власності, що втратили ознаки загальнодержавного значення".

Таку "високу" оцінку міністр дав компанії, 15 ядерних енергоблоків якої (13,8 ГВт) цього року вироблять майже половину всієї електроенергії вартістю приблизно 30 мільярдів гривень.

"Професіоналові" такого рівня варто б знати, що поводження з великою кількістю радіоактивних відходів та відпрацьованого ядерного палива АЕС – це питання державної ваги. В усіх атомних державах питання ядерної безпеки – це найвищий пріоритет. Особливо для країни, що має сумний досвід Чорнобиля.

Що ж стосується надходжень до бюджету, то Павло Шеремета замовчує той факт, що в дійсності ці кошти новий власник перекладе на споживача електроенергії - шляхом підвищення тарифу.

"Прихватизаційна" історія України свідчить, що інвестори ідуть на купівлю акцій лише за умови, що вкладені кошти вони повертають собі протягом найближчих 2-3 років за рахунок підвищення тарифу. Тобто, інвестором АЕС буде саме споживач електроенергії, а ніяк не приватний власник.

Чи не простіше було б підвищити тариф на електроенергію на суму, необхідну на реабілітацію та розвиток атомної енергетики? Експерти переконують, що не лише простіше, але й дешевше, оскільки не доведеться платити відсотки за користування кредитами на розвиток галузі.

В Україні компанію "Енергоатом" давно зробили розмінною монетою для політичного істеблішменту, а тепер це продовжують робити, не зважаючи на російську воєнну агресію.

За даними джерел ЕП, акції "Енергоатома" вже пропонують окремим депутатам в обмін на голосування за ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Ці два документи виставлять на голосування приблизно в один і той же час – планують зробити це у вересні 2014-го.

Ще більше вражає, що голосування за розпродаж ядерного об'єкта готують здійснити в рекордно-короткий термін, без обговорення з громадськістю, таємно від місцевих органів влади регіонів розташування АЕС, без погодження з профспілками. Такий вердикт виніс Павло Шеремета у вищезгаданій пояснювальній записці, поданій до парламенту разом з законопроектом і розміщеній на вищезгаданому сайті ВР.

Повідомлення про приватизацію ядерних активів стало сенсаційною новиною для більшості представників НАЕК "Енергоатом". В київській дирекції компанії функціонує департамент управління державним майном, але він не залучений до розпродажу ядерних активів.

Цей майновий департамент знаходиться в підпорядкуванні віце-президента "Енергоатома" Айдина Айсіна. Він протягом 2003-2005 років займав керівну посаду в ДК "Укртрансгаз", тобто, працював в часи, коли Юрій Бойко був головою НАК "Нафтогаз України".

Перелічені факти свідчать, що розпродаж готують таємно, поспішно, з порушенням чинних законодавчих норм. Залишилося обмаль часу, щоб зупинити ініціаторів цього злочинного дійства.

Важко погодитися з тим, чому парламентський Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки взагалі не розглядатиме урядову ініціативу з розпродажу атомних активів! Хоча саме цей комітет мав би стати головним арбітром перед подачею закону на голосування до сесійної зали.

За даними інформаційних джерел ЕП, саме голова цього комітету Микола Мартиненко став ініціатором "прихватизації" атомної енергетики в такий непрозорий спосіб. Ті, хто вірять в Арсенія Яценюка, переконані, що його банально підставляють, а тому сподіваються, що прем'єр зупинить цю поспішну аферу. З іншого боку, голова уряду людина геть не дурна, і дуже добре усвідомлює, що саме йому пропонують зробити.

На сайті Верховної Ради розміщено перелік парламентських Комітетів, яким передано на затвердження перед голосування в сесійній залі законопроект про розпродаж атомних активів.

Джерело:
Подяки:
  • Дякуємо за подання матеріалу нашого давнього дописувача пана Ярослава Мовчана, НЕЦУ

Пов`язані

Україна 5228824452518899089

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item