НКДАР ООН 2013: Рівні та наслідки опромінення внаслідок ядерної аварії 2011 року на Фукусімі

У зведеному звіті, який був представлений Науковим комітетом з дії атомної радіації Генеральній Асамблеї ООН у жовтні 2013 року (A/68/46...


У зведеному звіті, який був представлений Науковим комітетом з дії атомної радіації Генеральній Асамблеї ООН у жовтні 2013 року (A/68/46), оцінені досліджені дози опромінення та пов'язані з ними наслідки для здоров'я людини і навколишнього середовища.

Власне найбільш значущі радіаційні ефекти, виявлені цим звітом, такі:
  • Гострих наслідків для здоров'я (тобто гостра променева хвороба або інші детерміновані ефекти), які можуть бути пов'язані з радіаційним опроміненням в результаті аварії, серед робітників і широкої громадськості, виявлено не було.
  • Середні значення ефективної дози за перший рік евакуйованого населення і населення з не-евакуйованих районів, які найбільше постраждали від аварії, за оцінками, знаходяться в діапазоні приблизно від 1 до 10 мЗв для дорослих і в два рази більше для 1-річних дітей. Моделі ризику очікувано  передбачають невелике підвищення ризику раку при таких дозах. Однак, будь-яке загальне зростання захворюваності серед населення в цілому у зв'язку з радіаційним опроміненням внаслідок аварії очікується занадто малим, щоб виявити його на рівні існуючого пожиттєвого ризику для японського населення.
  • Інформації про розподіл доз поки не достатньо для остаточних висновків Комітету щодо потенційного збільшення захворюваності раком щитовидної залози серед тих, хто піддався більш високим дозам опромінення щитовидної залози в дитинстві.
  • Комітет не очікує помітного зростання захворюваності на лейкемію і рак молочної залози серед осіб, опромінених в утробі матері під час вагітності та в дитинстві.
  • Комітет не очікує збільшення спонтанних абортів, викиднів, перинатальної смертності, вроджених ефектів або когнітивних порушень в результаті опромінення під час вагітності. Крім того, Комітет не очікує помітного збільшення спадкових захворювань серед нащадків опромінених осіб.
  • Для більшості з приблизно 25,000 працівників (99,3% станом на 31 жовтня 2012 року), що були залучені до аварійних робіт та інших заходів, повідомлені ефективні дози були менше 100 мЗв, а в середньому близько 10 мЗв. Моделі ризику вказують низькі ризики (але які збільшуються з дозою) для радіаційно-індукованих захворювань при таких дозах.
  • Для 173 працівників, які, за оцінками, отримали ефективні дози більше 100 мЗв (в середньому близько 140 мЗв), переважно за рахунок зовнішнього опромінення, оцінки ризику відповідають від двох до трьох додаткових випадків раку до близько сімдесяти випадків раку, що відбуваються спонтанно, враховуючи базовий рівень ризику для солідного раку близько 40%. Однак, такі прогнози пов'язані зі значною невизначеністю і будь-яке збільшення захворюваності на рак у цій невеликій групі може бути не помічено через мінливість захворюваності раком.
  • Для тринадцяти робітників, які, за оцінками, отримали поглинуті дози на щитовидну від I-131 в діапазоні від 2 до 12 Гр, підвищений ризик розвитку раку щитовидної залози може бути виведено. Однак отримані значення, ймовірно, занадто малі, щоб виявити зростання захворюваності на рак щитовидної залози.
  • Вплив на біоту в морському середовищі скоріше за все буде обмеженим районами, близькими до скидів радіоактивної води в океан.
  • Продовження змін у біомаркерах для деяких земних організмів, зокрема ссавців, не може бути виключено, але їх значення для цілісності популяції неясно. Будь-які радіаційні ефекти будуть обмежені певною областю, де щільність осадження радіоактивних матеріалів була великою; за межі цієї області потенціал для впливу на біоту є незначний.
Джерело:
  • Звіт НКДАР ООН 2013. Том I: Доповідь для Генеральної Асамблеї ООН, Додаток A: Рівні та наслідки радіаційного опромінення внаслідок ядерної аварії після великого землетрусу і цунамі на сході Японії у 2011 році. J. Radiol. Prot. 34 (2014) 725–727 (англійською) (http://iopscience.iop.org/0952-4746/34/3/B01)
  • UNSCEAR 2013 Report to the General Assembly with Scientific Annexes. VOLUME I. Scientific Annex A. United Nations, April 2014. All rights reserved, worldwide, ISBN: 978-92-1-142291-7, e-ISBN: 978-92-1-056501-1 (http://goo.gl/MzNsUz)

Пов`язані

Статті 5786812146499405465

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item