Подробиці від Financial Times щодо побудови АЕС у Туреччині

Як вже повідомлялось , Японія має побудувати свою першу закордонну АЕС після катастрофи на Фукусімі два роки тому завдяки підписаній у...

Як вже повідомлялось, Японія має побудувати свою першу закордонну АЕС після катастрофи на Фукусімі два роки тому завдяки підписаній угоді Прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе та його турецького колеги Реджепа Тайіпа Ердогана. Україну це будівництво стосується хоча б через те, що відстань від місця побудови АЕС - м. Синоп на чорноморському узбережжі Туреччини - до найближчого великого міста України - м. Ялта - приблизно 290 км.

Японський Прем'єр зазначив, що, незважаючи на рішення Туреччини про присудження японському консорціуму ексклюзивного права на переговори щодо тендеру на 20 млрд. з гаком доларів, попереду все ще "довгий шлях" відносно встановлення фінансових умов. Франція також буде грати центральну роль в цій перспективній угоді.

Виступаючи перед візитом пана Абе до Туреччини, пан Ердоган заявив японській газеті Nikkei: "Японці будуватимуть АЕС. Японія має досвід і ноу-хау в боротьбі з землетрусами."

Угода стосовно будівництва другої АЕС в Туреччині економічно і символічно значуща для Японії. Багато експертів сумніваються у тому, що Токіо може ефективно продавати свої технології за кордон, враховуючи удару, завданому їх репутації в питаннях безпеки. Також це стало б поштовхом для атомної промисловості Франції.

Із слів людей, обізнаних з ходом переговорів, Туреччина візьме на себе 50% участі в об'єкті на Чорному морі біля міста Синоп потужністю в 4500 з гаком мегават. Японська компанія Mitsubishi Heavy Industries готова взяти на себе 30% у консорціумі і GDF Suez, яка проводитиме експлуатацію АЕС, прийме решту в 20%, відповідно. Технології для чотирьох реакторів будуть поставлені французькою компанією Areva.

Аналітики кажуть, що структура угоди відповідає концесії з боку Туреччини, яка відмовлялась випускати казначейські гарантії на проекти ядерної енергетики протягом трьох десятиліть. Анкара зображує своє рішення прийняти участь у проекту як знак довіри до ядерної енергетики в Туреччині.

"Ми хочемо бути в проекті," сказав турецький чиновник. "Це наша перевага."

"Це обхідний шлях відносно ненадання гарантій," відмітив аналітик по Євроазійському регіону Наз Машраф (Naz Masraff). Вона також додала, що в той час як Росія, яка вже виграла тендер на будівництво першої АЕС в Туреччині на узбережжі Середземного моря, а також Китай обидва бажали поглинути всі ризики, щоб утвердитися в якості експортерів ядерних технологій, "було б нереалістичним очікувати, що турецький уряд знайде в будь-якій іншій країні прийняття таких же умов».

Тим не менш, чиновник заявив, що уряд буде платити менше за електроенергію із Синопа, ніж від російської АЕС, додавши, що укладання остаточної угоди може зайняти ще кілька місяців. Хоча деякі аналітики стверджують, що укладання остаточної угоди займе значно більше часу.

Групи з Китаю, Південної Кореї та Канади раніше заявили про свою зацікавленість у проекті в Синопі. Канада і Південна Корея пізніше кинули свої конкурентні намагання. Також турецькі чиновники в приватному порядку віддали перевагу консорціуму, очолюваному японською, а не китайською стороною, через технічні умови.

Заплановане на 3 травня 2013 року оголошення не перший раз, коли японський консорціум виграє ексклюзивне право на перемовини щодо Синопської АЕС. Пропозиція, очолювана компанією Toshiba, зазнала невдачі після того, як її партнер компанія Tokyo Electric Power, якій належить постраждала від цунамі АЕС Фукусіма Даїчі, вийшла з консорціуму невздовзі після аварії.

Угода також буде першою з часів після Фукусіми за участю французької компанії - і з тих часів, коли французька компанія GDF Suez (споконвічний конкурент EDF) програла у тендері на побудову ядерних реакторів у Абу-Дабі в 2009 році Південній Кореї, на той час новому учаснику цього сектора міжнародного бізнесу.

Крім того, це буде перший новий продаж ядерної технології від компанії Areva з 2007 року - приємна новина для французького уряду, який відчайдушно потребує підвищення своєї потужної атомної промисловості на хвилі реакції після Фукусіми і подальшого рішення Німеччини відмовитися від атомної енергетики.

Йдеться також про поліпшення турецько-французьких зв'язків при президентові Франсуа Олланді, який частково знімає блокування переговорів про вступ Туреччини до ЄС, що були введені ще його попередником Ніколя Саркозі.

Джерело:
Читати у контексті:

Пов`язані

Світ 4525769724454104303

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item