Тернистий шлях до радіоекології

В рамках підготовки курсу радіоекології серед безлічі відвертої макулатури мені вдалося знайти в інтернеті дуже добре наукове джерело. Ц...

В рамках підготовки курсу радіоекології серед безлічі відвертої макулатури мені вдалося знайти в інтернеті дуже добре наукове джерело. Це двотомне видання Nuclear Energy and the Environment авторів F. Ward Whicker та Vincent Schultz. Але тут я стикнувся з проблемою неможливості отримати цю книжку напряму в Україну з Amazon.com.


Phil Salmon
І тут мені на допомогу прийшов мій давній друг Phil Salmon, англієць, з яким ми разом працювали на фізичному факультеті Бристольського університету у 1994 році. Філ вже довгий час живе з сім'єю і працює дослідником у Бельгії в компанії Bruker-MicroCT (у минулому SkyScan). За моїм проханням він купив і отримав книжку з Amazon.com, а потім переслав її мені. За що я дуже вдячний йому. 

Символічно те, що книгу я отримав на 26 квітня 2013 року, на чергові роковини Чорнобильської аварії, що стала "наймасштабнішим глобальним експериментом" у сфері радіоекології.

Трохи про саму книгу.

Радіаційна екологія має справу з природними та антропогенними джерелами радіоактивності, рухом цих матеріалів в навколишньому середовищі і впливом іонізуючого випромінювання на населення та біотичні співтовариства. Сама по собі радіоекологія не наука, а, скоріше гібрид, що містить елементи декількох основних фізичних та біологічних дисциплін. Тим не менш, як виявилось, ця дисципліна є надзвичайно актуальною в практичному сенсі для суспільства, яке хоче одночасно і більше енергії і вищої якості навколишнього середовища.

Ця книга є спробою вирішити багато складних питань ядерної енергії та навколишнього середовища. Вона реалізована як широкий огляд в області радіаційної екології, з поглибленим охопленням певних тем. Книга базується на екологічних та радіологічних принципах у контексті, дотичному до радіаційної екології. Це дуже корисно для читачів, для яких цей базис знадобиться при глибшому освоєнні радіоекології. Питання радіоактивності навколишнього середовища, як природної, так і антропогенної, розкриті у книзі з точки зору джерел та їх розповсюдження в навколишньому середовищі. Матеріал стосовно руху окремих радіонуклідів наданий для наземних і водних екосистем. Досить детально розглянуті математичні моделі та їх використання при прогнозуванні динаміки концентрації радіонуклідів з наголосом на лінійні кінетики першого порядку одно- і багатокомпонентних систем. Другий том присвячений огляду знань про вплив іонізуючого випромінювання на окремі організми та природні популяції в умовах наземних і водних екосистем. Весь матеріал наводиться для глибшого вивчення дії радіоактивності на навколишнє середовище, спричиненої діяльністю людини.

Хоча вчені, ймовірно, будуть основними читачами цієї книги, напевно знайдуться речі цікаві і корисні для ознайомлення як для управлінців, так і для людей інших професій. Така впевненість є наслідком досвіду авторів книги у викладанні предмета радіаційної екології протягом двох десятиліть.

Пов`язані

Україна 7283407472365657874

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item