Новий саркофаг може бути зруйнований через недогляд будівельників?

Через недогляд будівельників новий саркофаг може бути зруйнований уже в найближчі роки. На Чорнобильській АЕС - скандал, що загрожує нац...

Через недогляд будівельників новий саркофаг може бути зруйнований уже в найближчі роки. На Чорнобильській АЕС - скандал, що загрожує національній безпеці. Недбалість будівельників може привести до витоку радіоактивних відходів, створивши загрозу для життя і здоров'я тисяч українців. Побудована всього півроку назад нова вентиляційна труба, яка буде обслуговувати третій непрацюючий енергоблок Чорнобильської АЕС, може несподівано завалитися на саркофаг. Наслідки катастрофи будуть порівнянні з аварією 1986 року.

Звідки взялась труба

Конструкція атомних енергоблоків ЧАЕС передбачає наявність на кожному з них вентиляційної труби. Це система, що за рахунок перепаду тиску дозволяє «підтягувати» повітря в приміщення блоків, створюючи нормальні умови для роботи людей і експлуатації обладнання.

Особливість зруйнованого під час аварії 1986 року четвертого, а також його «близнюка» - третього реактора в тому, що у них труба - одна на двох. Саме її ми бачимо на кадрах хроніки, саме вона підноситься над старим саркофагом, зведеним над зруйнованим реактором. Труба функціонує нормально. Однак її розташування заважає будувати новий саркофаг. Тому, згідно з планом будівництва, було прийнято рішення звести поруч нову вентиляційну систему. Яка буде обслуговувати третій непрацюючий блок та приміщення четвертого.

Будівництво нової труби (об'єкт НВТ-2) почалося у 2011 році. Генеральним підрядником виступив консорціум «Атомстройекспорт» (Росія) і «Укренергомонтаж» (Україна), який найняв підрядником будівництва компанію «Укрбудмонтаж». За наявними даними, керує обома українськими компаніями і є їх власником Максим Микитась, президент державної корпорації «Укрбуд».

Ціна будівництва труби склала всього $ 10 млн. - незначна сума порівняно з вартістю в $ 1 млрд. нового саркофага, що будується поруч. Гроші освоїли досить швидко: вже у листопаді 2011 року «Укрбудмонтаж» оголосила на своєму сайті про завершення будівництва. У вересні - жовтні має початися перемикання третього енергоблоку на нову трубу, а потім - і демонтаж старої.


Тріщини на новому об'єкті

Проте вже через півроку, під час чергової інспекції групи управління проектом виявилося, що вентиляційна труба тримається чи не на чесному слові. У розпорядження видання потрапили фотографії, які демонструють ушкодження і недоробки, які виявили перевіряючі в ході обстеження вежі. Це тріщини на стиках довгою 15-20 см, десятки пропущених отворів, де повинні були бути закріплені болти, нещильне зварювання, а також численні корозійні «плями». В деяких місцях з'єднань фактично вже немає. Судячи з дат на деяких фотографіях, зйомка проводилася зовсім недавно - 13 липня 2012 року.

На правах анонімності один з членів групи управління проектом погодився розповісти, що сталося. За його словами, є як мінімум дві можливих причини, за якими нова вентиляційна вежа вже покрита тріщинами і недоробками. Перша - це недофінансування від замовника - Європейського банку реконструкції та розвитку, який координує всі фінансові потоки від світової громадськості, що направляються на консервацію ЧАЕС. Це версія слабка, стверджує наш співрозмовник, оскільки проект нової вентиляційної труби, розроблений інститутом Київенергопроект, був профінансований з розрахунку на якісні матеріали і нормальний рівень оплати праці.

Звідси друга - більш ймовірна причина: неякісні матеріали, зварювання, антикорозійне покриття економія на фахівцях. Ймовірність такого розвитку подій більш висока, оскільки на такому об'єкті як вентиляційна труба на енергоблоці апріорі не може бути організований належний рівень контролю з боку замовника. «Звичайно, вони здалеку фіксували, що ось зібраний перший рівень, другий, ось йдуть зварювальні роботи. Але на саму вежу європейські інспектори, швидше за все, не лазили через високий рівень радіації», - зазначає наш співрозмовник.

Правоохоронні органи поки не зайнялися проблемою, оскільки і чиновники МНС, і адміністрація станції не хочуть виступати ініціаторами такої інформації, боячись виявитися крайніми і понести солідарну відповідальність з будівельниками. Можливо, після цієї публікації вони стануть сміливішими.


До чого це призведе

Втім, пошук винних - це сьогодні далеко не першочергове завдання, яке потрібно вирішувати, вважає наш співрозмовник. Набагато важливішою проблемою є наслідки недбалості будівельників.

Нова вентиляційна труба повинна простояти на ЧАЕС рівно стільки, скільки буде існувати новий саркофаг, тобто близько 100 років. Однак при тому стані стиків і кріплень, а також при тій кількості корозійних «плям», яке зафіксували інспектора в середині липня, фахівці дають конструкції максимум два - три роки (це при тому, що побудована вона всього півроку назад).

Сценаріїв подальшого розвитку подій два. В кращому разі спорудження через збільшення тріщин і корозії деформується і вежа вийде з ладу. При цьому третій і четвертий енергоблоки втратять систему вентиляції. У цій ситуації будуть порушені умови експлуатації обладнання, людям вхід в будівлю буде закритий, а радіація почне «розповзатися» по околицях. У гіршому разі, вежа впаде на новий саркофаг, поховавши під собою десятирічну роботу міжнародних інвесторів та будівельних компаній. 80-тонна конструкція не просто прогнеться арки, вона здатна пробити в саркофазі дірку, достатню для посадки туди гвинтокрила.

Статися це може як зараз, коли новий саркофаг ще не добудований, так і через десять років, коли під ним буде йти активна робота з виїмки активного (!) палива і переміщення його в сховище, побудоване у 20 км від реактора. Чи варто говорити, що витік у відкритий простір радіоактивних частинок, враховуючи наявність поруч річки, яка впадає в Дніпро, призведе до непоправних наслідків для життя і здоров'я 3,5 тис. працівників станції і сотень тисяч, якщо не мільйонів простих жителів країни.

Більш того, відновити саркофаг вартістю мільярди доларів, не вийде технологічно. Конструкція (ширина 250 м, висота 120 м) настільки масивна, що процес її зведення проходить у кілька етапів: одна арка піднімається за одною за принципом секцій мушлі. Якщо буде пошкоджена арка в середині саркофага, для її ремонту доведеться проводити повний демонтаж споруди.


Що треба зробити

Ситуація вимагає негайного втручання фахівців. Необхідно перевірити 100% всіх стиків і кріплень. Один з методів перевірки - «гамма-контроль» - просвіт спеціальними променями як зруйнованих, так і поки скріплених стиків. Адже якщо проблеми виявлено на частини зварених конструкцій, не можна виключати, що і на інших виявлені дефекти. Роботи зі зміцнення вежі, а також з покриття її заново якісним антикорозійним матеріалом, який забезпечить її довговічність, займуть близько півроку і обійдуться приблизно в $ 5-6 млн.

Важливо тільки не допустити, щоб «модернізація» пішла за «українським сценарієм», коли ремонт буде відбуватися тільки для вигляду, а насправді загроза національній безпеці залишиться. Звичайно, заминка може трапитися при вирішенні питання - а хто ж повинен фінансувати «недоробки»? Можливий варіант - резервний фонд держбюджету, оскільки мова йде по суті про надзвичайну ситуацію та екстрені заходи. Згодом витрачені гроші можна буде в регресному порядку стягнути з винуватців недбалого будівництва. Сьогодні ж необхідно зробити все можливе, щоб уникнути повторення Чорнобильської трагедії.


Джерело:

censor.net.ua/resonance/214013/chernobyl_jdet_vtoraya_katastrofa

Читати також:

Пов`язані

Чорнобиль 7845690119334724078

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item