МАГАТЕ: Японія недооцінила загрози для АЕС

Керівник групи експертів МАГАТЕ - британець Майк Вейтман Агенція ООН з ядерної енергії, МАГАТЕ, заявляє, що Японія недооцінила загрозу,...

Керівник групи експертів МАГАТЕ -
британець Майк Вейтман
Агенція ООН з ядерної енергії, МАГАТЕ, заявляє, що Японія недооцінила загрозу, яку цунамі створило для місцевих атомних електростанцій, але називає "зразковою" реакцію Токіо на кризу.

МАГАТЕ підготувала попередній звіт щодо ядерної кризи, викликаної землетрусом та цунамі, які вразили Японію в березні. В ООН кажуть, що проектувальники та оператори атомних станцій мають забезпечити захист на випадок різноманітних природних загроз.

У звіті наголошують на важливості незалежного контролю ядерної галузі. А серед "слабких місць" на АЕС називають висоту стіни, яка захищала станцію від морських хвиль. Вона сягала 6 метрів, тоді як хвиля – 14.

"Загроза цунамі у деяких місцях була недооцінена", - йдеться у звіті.

Окремо автори документи наголошують на необхідності подальшого моніторингу стану здоров’я та безпеки працівників ядерної галузі та громадськості загалом.

На пошкодженій землетрусом електростанції Фукусіма в Японії досі триває витік радіації.

На тлі зростаючого занепокоєння ядерною енергетикою в Японії працюють лише близько двох десятків з 54 існуючих реакторів. Цьогоріч у тій країні прогнозують спекотне літо, тож очікують брак електроенергії. Через це офісних працівників закликають ходити на роботу у футболках, а не костюмах, щоби в такий спосіб заощадити електрику, не вмикаючи кондиціонери.

Повний і остаточний варіант звіту експертів МАГАТЕ представлять для обговорення на міжурядовій зустрічі у Відні наприкінці червня, мета якої – знайти способи підвищити ядерну безпеку в світі.

Як розповідає кореспондент Бі-Бі-Сі в Токіо Роланд Буерк, японський уряд запросив фахівців МАГАТЕ до країни, аби продемонструвати, що урок, наданий Фукусімою, тут засвоїли. До групи фахівців увійшли експерти з Франції, Росії, Китаю та США, а керував нею британець Майк Вейтман.

Гоші Хосоно, помічник прем’єр-міністра Японії Наото Кана, прийняв звіт та сказав, що уряд перегляне свою політику у сфері ядерної енергетики.

Ядерна криза в Японії вже завдала економіці країни суттєвих економічних збитків та загрожує ще більшими. За даними агенції Ройтерз, якщо реалізується найгірший сценарій, всі ядерні реактори Японії можуть бути зупинені до середини 2012 року. Це позбавить країну третини електроенергії.

Джерело:

Пов`язані

Світ 974545024636289918

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item