Ліквідатори - Радіологічні наслідки Чорнобиля

Тут представлена брошура Віктора Іванова, голови Російської наукової комісії з радіологічного захисту, члена Громадської ради Держкорп...

Тут представлена брошура Віктора Іванова, голови Російської наукової комісії з радіологічного захисту, члена Громадської ради Держкорпорації «Росатом», член-кореспондента РАМН, заслуженого діяча науки РФ під назвою «Ліквідатори - Радіологічні наслідки Чорнобиля».


Наближається 25 -я річниця Чорнобильської катастрофи. Вчені і громадськість природно приділяють підвищену увагу перш за все доведеним (статистично значущим) віддаленим ефектам радіаційного впливу на ліквідаторів і населення. Дійсно, залежність «доза-ефект» має дуже високий рівень невизначеності в інтервалі малих доз опромінення (до 0,2 Зв). Саме в цьому дозовому інтервалі знаходиться переважна більшість осіб, які зазнали опромінення після Чорнобиля.

Провідні міжнародні організації: НКДАР ООН, МКРЗ, МАГАТЕ, ВООЗ оперують в даний час так званою лінійною безпороговою моделлю віддалених радіологічних ефектів. Це означає, що як завгодно малі дози опромінення можуть ініціювати віддалені онкорадіологічні ефекти з ненульовою ймовірністю. Тому однією з фундаментальних науково-практичних завдань постчорнобильських епідеміологічних досліджень є дійсно об'єктивна і статистично встановлена залежність медичних радіологічних наслідків від отриманих доз опромінення.

Дана робота присвячена огляду опублікованої літератури щодо віддалених медичних радіологічних ефектів серед ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Основним критерієм вибору літератури з даної проблеми стала публікація виконаних досліджень у провідних вітчизняних та міжнародних виданнях та журналах.

Таким критерієм при розгляді наукових публікацій в даний час користуються багато міжнародних організацій, зокрема НКДАР ООН. Дійсно, використання такого додаткового «фільтра» дозволяє виключити з розгляду слабкі роботи, не пройшли серйозного рецензування на етапі публікації.

У представленій роботі послідовно розглядаються головні питання про медичні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС серед ліквідаторів: національні регістри, дози опромінення і прогноз радіологічних ефектів, фактичні дані про радіаційні ризики онкологічних та неонкологічних захворювань, виявлені за майже 25-річний період після аварії.

Основні висновки

1. У цій роботі зроблено огляд наукової літератури про медичних радіологічних ефекти серед учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, опублікованій у провідних вітчизняних та міжнародних виданнях у галузі радіаційної епідеміології.
2. Серед учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС можливо очікувати збільшення частоти онкологічних захворювань приблизно на 3% по відношенню до спонтанного рівня.
3. До групи потенційного радіологічного ризику слід віднести, перш за все, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали дози зовнішнього опромінення більше 150 мГр. За даними РДМДР чисельність зазначеної групи становить 21,5% від чисельності всіх ліквідаторів (190917 чоловік).
4. Аналіз медичних наслідків чорнобильської аварії, їх динаміка та прогноз свідчать про те, що проблема мінімізації цих наслідків і підвищення ефективності медичної допомоги особам, які зазнали радіаційного впливу, зберігає актуальність не тільки на найближчі роки, але і на тривалу перспективу.

Джерело:

В. Іванов. Ліквідатори - Радіологічні наслідки Чорнобиля. Центр сприяння соціально-екологічним ініціативам атомної галузі, 2010, с. 33, ISBN 978-5-91706-025-5.

Брошуру можна скачати з сайту Російського атомного співтовариства або переглянути прямо тут.

Пов`язані

Чорнобиль 8823553891121852902

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item