Бурі ведмеді через сто років відсутності повернулися до Чорнобиля

Ці зображення, як вважають, є першими фотографічними доказами бурого присутності дикого ведмедя в Чорнобильський зоні відчуження

Вчені отримали те, що, як вважають першими фотографічними доказами появи бурих ведмедів в межах Чорнобильської зони відчуження (ЧЗВ). Бурих ведмедів не було видно в цьому районі протягом більш ніж сторіччя, хоча були ознаки їх присутності. Камери-фотопастки, що використовуються в проекті з оцінки радіоактивних наслідків впливу на тваринний світ, записали перші зображення.

Керівник проекту з університету Солфорда Майк Вуд розповів, що український вчений Сергій Гащак розставив в Чорнобилі кілька фотопасток, щоб зрозуміти, що відбувається з дикою природою в зоні відчуження.

Учений також відзначив, що фотознімки є першим доказом присутності бурих ведмедів в районі Чорнобильської АЕС після катастрофи.

"До цього існували припущення, що бурі ведмеді і раніше жили в цьому районі, але, наскільки нам відомо, ні у кого не було фотопідтвердження перебування їх в українській зоні відчуження", - розповів Майк Вуд.

"Ми в основному працюємо на припущенні, що в міру виходу людей і зникнення антропогенного тиску, всі тварини, у яких є коридор до зони відчуження раптом виявляють, що вони вільні від небезпеки, яку представляють люди."

Дослідження буде оцінювати вплив іонізуючої радіації на великих ссавців в межах Чорнобильської зони відчуження

Проект команди доктора Вуда є частиною п'ятирічної програми наукових досліджень під назвою Transfer, Exposure, Effects (Tree), яка буде спрямована на "зниження невизначеності в оцінці ризику для людей і тварин, пов'язаних із впливом радіації і зменшення непотрібного консерватизму у оцінці ризиків". Велика частина польових робіт здійснюватиметься в межах Чорнобильської зони відчуження.

Для того, щоб отримати повний огляд видів, що зустрічаються в ЧЗВ, команда визначила три різні області по рівнях радіоактивного забруднення: високий, середній і низький. Кожна область має радіус 5 км, що містить 84 випадково визначених місця, де будуть розміщені камери. У будь-який момент часу в кожному районі будуть працювати 14 камер. Команда зосередить свою увагу на великих ссавцях.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 7228212711847086013

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item