Аварія на Ростовській АЕС


4 листопада 2014 в 5.23 за московським часом сталася аварійна зупинка двох енергоблоків на Ростовській атомної електростанції. Енергоблоки номер один і номер два виявилися відключеними в аварійному режимі, внаслідок чого було припинено постачання електроенергії споживачам. Без електрики опинилися споживачі в республіках Північного Кавказу - Чечні, Інгушетії, Північної Осетії-Аланії. Резервна лінія в даний час забезпечує живлення електроенергією Республіки Адигея, Краснодарського краю і Ростовської області. За повідомленням прес-служби РоАЕС, відключення енергоблоків сталося в результаті включення системи захисту однієї з електропідстанцій. Це послужило причиною того, що обидва енергоблоки припинили свою роботу. Відновити їх діяльність фахівці атомної електростанції обіцяють протягом декількох найближчих годин.

Ростовська атомна електростанція знаходиться в 12 км від міста Волгодонська на сході Ростовської області. Вона функціонує з 2001 року, ставши першою в Росії атомною електростанцією, що була запущена після катастрофи на Чорнобильській АЕС. В 2001-2010 роках підприємство називалося Волгодонською АЕС, проте після запуску другого блоку була перейменована в Ростовську АЕС. Її історія - це літопис багаторічного протистояння громадськості і властей. Хоча будівельні роботи почалися ще в радянський час, в 1977 році, в 1990 р будівництво було законсервовано. Незважаючи на те, що рівень готовності першого енергоблоку становив 95%, а другого - 20%, влада була змушена піти на задоволення вимог громадських екологічних організацій та заморозити будівництво електростанції.

Довгий час громадськість пручалася самому факту будівництва атомної електростанції в Ростовській області, та ще на березі Цимлянского водосховища. Протягом 1996-1999 років ростовські екологи за підтримки російських і навіть іноземних однодумців проводили акції протесту на території області, намагаючись перешкодити підготовлювану добудові станції. Так, в серпні - вересні 1996 р активісти радикально-екологічного руху «Хранителі Веселки» провели табір протесту проти будівництва АЕС у Волгодонську.

Проте, у 2000 році станцію все ж почали добудовувати. Правда, під натиском громадської думки кількість енергоблоків станції було скорочено - з чотирьох, які планувалися згідно з проектом 1979 року по двох. Державний комітет РФ з нагляду за ядерною і радіаційною безпекою видав ліцензію на експлуатацію першого енергоблоку Ростовської АЕС 19 січня 2001 року. 30 березня 2001 був запущений перший енергоблок тоді ще Волгодонської АЕС з реактором ВВЕР-1000. Рівно через 10 років, 18 березня 2010 року, був включений в мережу другий енергоблок з реактором ВВЕР-1000. Після включення другого енергоблоку станція і отримала назву Ростовської.

В даний час сталася зупинка обох енергоблоків атомної електростанції. Природно, що оперативне розповсюдження цієї новини вже викликало стурбованість як екологічних організацій, так і пересічних ростовчан і жителів інших прилеглих регіонів. Ростовська атомна електростанція забезпечує приблизно 15% від загального обсягу подачі електроенергії в найближчому регіоні. Але жителів турбує не стільки навіть можливі перебої з подачею електроенергії, скільки ризики, пов'язані зі змінами радіаційного фону. Адже сама наявність атомної електростанції являє собою серйозну небезпеку, що ще 28 років тому підтвердила всьому світу страшна аварія на Чорнобильській АЕС.

На сайті обласного управління МНС Росії з'явилося повідомлення наступного змісту: «04.11.2014 р в ряді районів Ростовської області в результаті стрибка напруги відбулося відключення електроенергії. Ведеться перепідключення по резервних лініях». У той же час, управління МНС запевняє громадян, що радіаційний фон в області знаходиться в нормальному стані. Протягом найближчих годин аварійні бригади повинні відновити роботу обох енергоблоків, після чого постачання електроенергією користувачів буде відновлено у звичайному режимі.

Джерело:

Пов`язані

Світ 8064941438202485689

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item