Шахти Донбасу загрожують радіаційним зараженням Ростовській області РФ


Бойові дії на Сході України спричинили те, що окуповані території Донбасу та південні райони Ростовської області за кілька місяців стануть зоною екологічного лиха, оскільки із затоплених шахт на поверхню піднімаються отруєні радіацією води.

Про небезпеку кореспонденту Укрінформу повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

«У Єнакієвому затоплена шахта «Полтавська», поруч затоплюється «Вуглегірська». Це поруч з шахтою «Юнком», у виробках якої в 1979 році був проведений ядерний вибух. На даний момент брудні шахтні води піднімаються, і за чотири-п'ять місяців вони винесуть радіоактивні речовини на поверхню. Рівень радіаційного забруднення перевищить норму в тисячу разів», - розповів Волинець.

В 90-і роки, коли в результаті так званої реструктуризації були кинуті напризволяще десятки шахт у Донецькій і Луганській областях, шахтними водами були отруєні сотні гектарів орних земель не тільки в Україні, а й на півдні Ростовської області, оскільки тамтешні шахти з'єднані з сусідніми українськими підземними природними каналами.

Крім того, отруйні хімічні сполуки, підняті на поверхню підземними водами, потрапляють в річки басейну Дон і далі - в акваторію Азовського моря. Зокрема, існує небезпека винесення туди монохлорбензолу, 50 тонн якого минулого потрапило в шахту «Олександр-Захід» у Горлівці.

«Україна і Росія повинні усвідомити насування катастрофи», - зазначив голова Незалежної профспілки гірників.

Джерело:

Пов`язані

Україна 7027032899314401434

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item