Вчені підтвердили елемент 117

Це погляд всередину 120-метрового лінійного прискорювача, що знаходиться у Центрі Гельмгольца з дослідження важких іонів в Дармштадті, Ні...

Це погляд всередину 120-метрового лінійного прискорювача, що знаходиться у Центрі Гельмгольца з дослідження важких іонів в Дармштадті, Німеччина. На ньому був створений пучок іонів кальцію в нових експериментах, що привели до відкриття елементу 117.
Вже вдруге за останні чотири роки вчені повідомляють про створення нового елементу з 117 протонами в ядрі. Ця нова доповідь підтверджує існування елементу 117.

Обидва рази вчені повідомили лише про невелику кількість. Кілька атомів. І менш ніж за секунду вони розпалися. Але цього було достатньо.

Вперше вчені заявили про утворення елементу в 2010 році. Але наукове співтовариство бажало бути впевненим, що відкриття було реальним, перш ніж святкувати день народження нового елементу. Завжди є шанс, що хтось, можливо, зробив помилку при інтерпретації даних.
---
Нове оголошення означає, що хіміки, швидше за все, скоро додадуть елемент зі 117 номером до періодичної таблиці елементів. Ім'я новачка? Неофіційно вчені називають його Унунсептій. Не дуже хитро - ім'я засновано на латині і означає "один-один-сім". Але це ім'я носить тимчасовий характер. Ті, хто вперше створив 117 елемент, повинні найближчим часом отримати шанс для його перейменування.

Уран є найважчим природним елементом на Землі (принаймні в значних кількостях). Його номер в періодичній таблиці 92. Але протягом десятиліть учені бомбардували важкі елементи за допомогою дрібніших з метою злити їх. Таким чином утворюються надважкі елементи. Залежно від того з ким ви спілкуєтесь, надважкими елементами вважають елементи важчі за уран або важчими за резерфордій (з номером 104).

В даний час, 117 є найважчим елементом з підтвердженим існуванням. У 2006 році дослідники повідомили про створення ще одного трохи більшого елементу: Унуноктій або номер 118. Але такі надважкі елементи повинні бути створені більш ніж один раз, причому різними дослідниками. Поки таке не відбудеться, наукове співтовариство офіційно не визнає їх існування реальним. Унуноктій все ще очікує на таке підтвердження у наступних експериментах.

Створення елемента 117 почалося з іншого елемента - берклію (номер 97). Більше року дослідники з відділу енергетики Ок-Ріджської національної лабораторії, штат Теннесі, працювали на тим, щоб накопичити близько 13 міліграмів майже чистого берклію. Вони відправили цей радіоактивний елемент до університету Майнца в Німеччині. Там, дослідники бомбардували його високоенергетичними пучками іонів кальцію. Лише кілька атомів елемента 117 утворилося у цих реакціях.

Дослідники практично не "бачили" новий елемент. Вони дійшли висновку про його створення, вивчаючи його радіоактивний розпад, коли атом випускає субатомні частинки (у даному випадку - альфа-частинки).

В цілому, 72 вчених та інженерів з 16 різних дослідницьких центрів взяли участь у новому проекті. Вони повідомили про своє досягнення 1 травня 2014 року в журналі Physics Review Letters.

Хоча елемент 117 виявився короткоживучим, вчені підозрюють, що деякі "суперваговики" можуть виявитися відносно довгоживучими. Такі елементи будуть існувати в так званому острова стабільності . Саме відкриття цього острову є однією з причин, чому вчені ведуть ці дорогі й трудомісткі пошуки все більш важких елементів.

Джерело:
Читати в контексті:

Пов`язані

Світ 8638577607278087955

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item