Запропоновано назви нових елементів 114 і 116

Флеровій, на честь Лабораторії ядерних реакцій Об'єднаного інституту ядерних досліджень, яка носить ім'я видатного російського ф...

Флеровій, на честь Лабораторії ядерних реакцій Об'єднаного інституту ядерних досліджень, яка носить ім'я видатного російського фізика академіка Георгія Флерова, і Ліверморій, на честь національної лабораторії США та міста Лівермора, де вона розташована, - так запропонували назвати нові елемента Таблиці Менделєєва під номерами 114 і 116, синтезовані в Дубні, вчені - автори відкриття.

У червні 2011 року Міжнародний союз чистої і прикладної хімії (IUPAC) офіційно визнав відкриття нових надважких елементів Періодичної таблиці Д.І. Менделєєва з атомними номерами 114 і 116. Безперечний пріоритет у відкритті визнаний за російсько-американським колективом вчених Лабораторії ядерних реакцій Об'єднаного інституту ядерних досліджень (Дубна, Росія) і Ліверморської національної лабораторії ім. Лоуренса (США).

Синтез нових елементів здійснений на прискорювальному комплексі ЛЯР ОІЯД в 2000 (114 елемент) і 2004 (116 елемент) роках. Пізніше отримані у Дубні результати були підтверджені вченими Німеччини (ГСИ, Дармштадт) і США (Берклі).

Відповідно до правил IUPAC право пропозиції назв новим елементам надається авторам. Після детальних і конструктивних обговорень (було проведено три телеконференції Дубна - Лівермор) авторський колектив направив до IUPAC спільну пропозицію назвати нові елементи Флерова (114 елемент) і Ліверморі (116 елемент).

Флеровіум (Flerovium, Fl) - назву запропоновано на честь Лабораторії ядерних реакцій ім. Г. Н. Флерова ОІЯД, що є визнаним лідером в області синтезу надважких елементів. Академік Георгій Флеров (1913-1990) - видатний фізик-ядерник, автор відкриття нового виду радіоактивності спонтанного розподілу важких ядер, основоположник ряду нових наукових напрямів, засновник і перший директор ЛЯР ОІЯД, яка зараз носить його ім'я.

Ліверморіум (Livermorium, Lv) - назву запропоновано на честь Ліверморської національної лабораторії ім. Лоуренса і місця її розташування міста Лівермора (штат Каліфорнія, США). Вчені Лівермора вже більше 20 років беруть участь у проведених в Дубні експериментах по синтезу нових елементів.

Синтез 114 і 116 елементів з'явився експериментальним відкриттям існування «островів стабільності» в області надважких елементів, що має фундаментальне значення для фізики (дослідження структури ядра), хімії (перевірка основоположного закону періодичності властивостей хімічних елементів Д. І. Менделєєва), для розуміння одного з ключових питань сучасної науки - утворення важких ядер (процесу нуклеосинтезу) та ін.

На сьогоднішній день, в ході реалізованої в ЛЯР ОІЯД наукової програми (керівник - академік РАН Юрій Оганесян) за участю вчених низки провідних ядерних центрів Росії (Саров, Димитровград) і США (Ливерморська і Окриджська національні лабораторії) вперше синтезовано 6 нових надважких елементів з атомними номерами 113 - 118. Зараз запропоновані назви двох із шести нових елементів.

Джерело:

http://dubna-oez.ru/news/189.htm

Пов`язані

Світ 2833559556196684521

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item