Кюрі проти беккереля

Останній потужний бастіон спротиву запровадження одиниць СІ у радіології і дозиметрії може бути подолано. Лише відносно недавно у лютому...

Останній потужний бастіон спротиву запровадження одиниць СІ у радіології і дозиметрії може бути подолано. Лише відносно недавно у лютому 2012 року авторитетна американська організація у сфері радіаційного захисту Health Physics Society (HPS) офіційно затвердила положення про виключне  використання одиниць СІ для вираження радіологічних величин.

В обґрунтування свого рішення HPS наголошує, що продовження використання традиційних, але застарілих, одиниць вираження радіологічних величин в Сполучених Штатах може мати значні наслідки щодо ефективного реагування на радіаційні аварії. Також це матиме негативний вплив на виховання майбутніх поколінь в Сполучених Штатах, які не дуже добре розбираються в сучасних наукових і прийнятих на міжнародному рівні радіологічних одиницях.

Похідними одиницями в системі СІ, що мають спеціальні назви для радіологічних величин, є грей (Гр), беккерель (Бк) і зіверт (Зв). Ці одиниці були визначені Міжнародною комісією з радіаційних одиниць і вимірювань в 1975 році на заміну традиційних одиниць - рад, кюрі та бер. Одиниці СІ для радіологічних величин використовуються безальтернативно такими організаціями, як Міжнародна комісія з радіологічного захисту, Національна рада з радіаційного захисту та вимірювань (НКРЗ) та Міжнародне агентство з атомної енергії. Ці одиниці були також повністю прийняті практично в усіх країнах світу, вони також використовуються у всіх основних наукових публікаціях, в тому числі журналом Health Physics, що видається HPS.

Питання щодо використання одиниць СІ для радіологічних величин в Сполучених Штатах знаходиться дещо окремо від давньої проблеми перетворення в одиниці СІ величин повсякденного вжитку, таких як довжина, маса, площа, об'єм, або швидкість. Повсякденні одиниць для вираження цих величин вкоренилися в суспільній свідомості та культурі, і повний перехід на виняткове використання одиниць СІ для цих величин є важким, якщо взагалі здійсненим. Тим не менш, радіологічні величини та одиниці, такі як рад, кюрі і бер не використовуються з боку громадськості і не вкоренилися в повсякденну культуру.

Справді, більшість друкованих та телевізійних ЗМІ у своїх повідомленнях про катастрофу на Фукусімі, Японія у 2011 році використовували міжнародну систему одиниць СІ. Це приклад того, як така інформація, утворена локально, має згодом глобальне розповсюдження, може бути використана для інтерпретації міжнародним фаховим співтовариством, а також а також у повідомленнях міжнародних інформаційних агентств.

НКРЗ закликала до поступового впровадження одиниць СІ в Сполучених Штатах протягом п'ятирічного перехідного періоду ще у 1985 році. Національний інститут стандартів і технологій теж рішуче виступав проти використання кюрі, рентгену, рад і бер (NIST 1998, 2008a, 2008b). Однак регулюючі органи США та фахівці з радіаційної безпеки наполягали на продовжені використання цих застарілих одиниць у своїй практиці в Сполучених Штатах.

Продовження використання цих традиційних одиниць:
  • Гальмує обмін і обробку інформації навіть у середовищі професіоналів з радіаційної безпеки, особливо під час радіаційної аварійної ситуації,
  • Встановлює непотрібні бар'єри у спілкуванні з громадськістю, і
  • Завдає негативного впливу на освіту і виховання майбутніх поколінь в Сполучених Штатах, які не дуже добре розбираються в сучасних наукових і прийнятих на міжнародному рівні радіологічних одиницях.
Практично у всіх країнах світу, багато з яких мають добре розвинену атомну промисловість, здійснено цей перехід успішно, не ставлячи під загрозу здоров'я і безпеку населення. Цим фактично продемонстровано, що повний перехід на міжнародні одиниці, безумовно здійснений.

HPS вважає, що виключне використання одиниць СІ для вираження радіологічних величин у відповідних галузях вже давно назріла в Сполучених Штатах.

Джерело:

Пов`язані

Світ 5954006236679770835

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item