Німеччина відмовляється від атомної енергії

Всі німецькі атомні електростанції мають бути закриті до 2022 року. Такий план ухвалила правоцентристська коаліція країни. Дебати про безпек...

Всі німецькі атомні електростанції мають бути закриті до 2022 року. Такий план ухвалила правоцентристська коаліція країни. Дебати про безпеку атомної енергетики велися в країні від часів Чорнобильської катастрофи, але у березні нових аргументів противникам ядерної енергетики додала аварія на атомній станції в Японії, яка сталася внаслідок землетрусу й цунамі. Німеччина може стати першою західною розвиненою країною, яка відмовилася повністю від атому як джерела енергії.

Про плани відмовитися від атомної енергетики стало відомо вранці, коли відповідне рішення ухвалили партії, що входять до коаліції канцлера Німеччини Анґели Меркель. Виступаючи на прес-конференції в Берліні, міністр екології Норберт Реттґен розповів про плани поступового вимкнення атомних електростанцій.

«Ми домовилися, що сім старих електростанцій, включно зі станцією Крюммель, на які поширювалася дія мораторію, вже не будуть під'єднані до мережі. Наступна група з шести станцій буде відімкнена від мережі найпізніше до 2021 року, і три найсучасніші станції будуть від'єднані від мережі до 2022 року», – заявив Реттґен.

Рішення було ухвалене після того, як партії урядової коаліції зібралися в неділю, щоб обговорити доповідь спеціальної етичної комісії, яку скликав уряд внаслідок аварії на японській станції «Фукусіма-1».

Нині ядерна енергія покриває майже чверть енергетичних потреб Німеччини, тож деякі політики пропонували вписати у рішення можливість залишити деякі атомні станції на випадок, якщо їх не зможуть повністю замінити інші джерела енергії. Проте Реттґен заявив, що відмова від атомної енергетики буде «безповоротною».

Зміна настала в політиці уряду Анґели Меркель під тиском громадської думки, яка стала різко виступати проти використання ядерної енергії після аварії на японській атомній станції. Адже ще минулого року уряд Меркель заявляв про експлуатацію 17 реакторів щонайменше до 2036 року.

До зміни політики в галузі екології уряд підштовхнули успіхи «зелених» на березневих виборах у землі Баден-Вюртемберґ, яка до цього вважалася оплотом консерваторів.

Експерти зауважують, що хоча відмова від ядерної енергії вимагатиме багатомільярдних інвестицій, вони можуть швидко виплатитися німецькій економіці. Колишній викладач мюнхенського Університету імені Людвіґа Максиміліана Носрат Вахіді говорить, що зараз слушний час для вкладання грошей у біоенергетику.

«Як індустріальна держава Німеччина має стратегічну позицію, щоб розвивати нові технології. Якщо вони виявляться успішними в Німеччині, вони знайдуть собі застосування і на світовому ринку», – вважає Вахіді.

Річ у тім, що німецькі розробники і виробники зможуть скористатися зі зростаючого попиту на екологічно чисті види енергії у світі.

Джерело:

Марія Щур, Радіо Свобода
http://www.radiosvoboda.org/content/article/24209761.html

Пов`язані

Стратегія 5734205884340797609

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item