Іонізуюче випромінення впливає на стать новонароджених: результати дослідження

Іонізуюче випромінення не є небезпечним для людської популяції. Дійсно, вплив ядерного випромінення призводить до збільшення новонародже...

Іонізуюче випромінення не є небезпечним для людської популяції. Дійсно, вплив ядерного випромінення призводить до збільшення новонароджених хлопчиків у порівнянні з новонародженими дівчатками, згідно з новим дослідженням Хаген Шерб і Христини Фойт з Центра Гельмгольца, Мюнхен (Hagen Scherb and Kristina Voigt, Helmholtz Zentrum München).

Їх робота показує, що випромінення від випробувань ядерної зброї аж до часткової заборони ядерних випробувань у 1963 році, аварії на Чорнобильській АЕС і для тих, хто проживає поблизу ядерних об'єктів, мало довгостроковий негативний ефект на відношення чоловіків до жінок при народженні (статеве відношення). Дослідження опубліковано в червневому номері журналу Environmental Science and Pollution Research видавництва Springer.

Іонізуюче випромінення, як відомо, має мутагенні властивості і, тому, може мати згубні репродуктивні ефекти. Вважається, що це може призвести для чоловіків, щоб батько мав більше синів, і для жінок, щоб матері народжували більше дівчаток. Шерб і Фойт поглянули на довгострокові наслідки радіаційного впливу на статеве відношення, яке є унікальним генетичним індикатором, що може виявити відмінності в наслідках вагітності стосовно опромінення матерів і батьків. Зокрема, вони зосередились на даних із статевого відношення щодо глобальних атмосферних випадань після ядерних випробувань в Західній Європі і США, випадання внаслідок ядерних аварій у всій Європі, а також радіоактивних викидів з ядерних об'єктів при нормальних умовах експлуатації в Швейцарії та Німеччині.

Аналіз цих даних показує значний між чоловіком і жінкою розрив у всіх трьох випадках:
  • Зростання новонароджених хлопчиків у порівнянні з дівчатками, які народилися в Європі і США в період 1964-1975 є імовірним наслідком глобальних випробувань ядерної зброї аж до заборони ядерних випробувань у 1963 році, що призвели до викиду і розсіяння радіоактивних атмосферних випадінь і опромінення великих людських популяцій після певної затримки.
  • Існував значний стрибок статевого відношення в Європі в 1987 році після Чорнобиля, але такий же ефект не був помічений в США, які значно менш піддалися до наслідків катастрофи.
  • Серед населення, що проживає у безпосередній близькості від ядерних об'єктів (в межах 35 км або 22 миль), секс шанси також значно збільшився в Німеччині і Швейцарії протягом терміну позовної періоди ці об'єкти.
Узяті разом ці дані показують довгострокову дозозалежну дію радіаційного опромінення на людські статеве відношення, пов'язуючи причини і наслідки. Менш ясним є те, чи це збільшення новонароджених хлопчиків у порівнянні з новонародженими дівчатками є результатом зниження частоти народження дівчаток чи збільшення кількості новонароджених хлопчиків. Автори вважають, що дефіцит народжень і кількості мертвонароджених дітей з порушеннями або після глобальних радіоактивних викидів становить кілька мільйонів у всьому світі.

Шерб і Фойт дійшли до висновку: "Наші результати сприяють спростуванню переважаючої думки, що радіаційно-індуковані спадкові ефекти до цих пір не виявлені в популяціях людини, ми знайшли переконливі докази погіршення генофонду людства через штучне іонізуюче випромінення."

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 927722761420387392

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item