У Чорнобильській зоні планується обробляти 45% площ для вирощування біомаси

Державне агентство з управління зоною відчуження спільно з PhytoFuels Investments до лютого-березня 2012 року проведуть дослідження по в...

Державне агентство з управління зоною відчуження спільно з PhytoFuels Investments до лютого-березня 2012 року проведуть дослідження по вирощуванню енергетичних рослин у Чорнобильській зоні. 

Про це на прес-конференції повідомив заступник глави агентства Микола Проскура.

Передбачувана площа, яку буде займати культура, оцінюється в 40-45% площі зони відчуження, тобто близько 1100 км кв. Для досліджень обрано культуру - просо прутоподібне або свіч грас. Вартість проведення досліджень - близько 500 тис. грн. Джерело – кошти Європейського Союзу, а також кошти PhytoFuels Investments (бельгійсько-українське підприємство з вирощування та використання біомаси).

Як повідомив М.Проскура, агентство в березні 2011 року підписало Меморандум про співробітництво з PhytoFuels Investments, Wageningen University and Reseach Center (Нідерланди) та Інститутом біомаси і сталого розвитку, головним завданням якого є реабілітація радіоактивно забруднених земель зони відчуження шляхом вирощування енергетичних рослин з метою їхньої подальшої переробки в біопаливо.

За словами співвласника PhytoFuels Investments Лоїка Лерміньйо, використання половини зон для вирощування енергетичних культур дасть еквівалент у кількості 0,8 млрд. куб. м газу. Він зазначив, що зацікавленість бізнесу в розвитку земель Чорнобильської зони пояснюється тим, що однією з найбільш важливих вимог до біопалива є відсутність конкуренції на землі продовольчого призначення, адже вони не можуть виділятися за рахунок лісів, пасовищ або природних ресурсів. «Це один з важливих критеріїв сталості відповідно до стандартів біопалива, оскільки останнє часто звинувачують у непрямому підвищенні цін на продукти харчування, що спричинене використанням кукурудзи і зерна для виробництва біоетанолу, або скороченням площ під продовольчі культури», - зазначив Л.Лерміньйо. За його словами, невикористаний енергетичний потенціал біомаси в Чорнобильській зоні відчуження становить близько 200 МВт. Інвестиції в остаточний проект з вирощування та переробки цієї біомаси в електричну або теплову енергію оцінюються в 2-3 млн. євро в 1 МВт потужності, або близько 500 млн. євро.

Як зазначив М.Проскура, такі дослідження проводилися впродовж 10-15 років. «Було вивчено різні види культур для вирощування в зоні відчуження. Деякі з них не підійшли з різних причин, або в рослин спостерігався високий ступінь захворюваності, або вони мали низьку врожайність», - повідомив експерт. На відміну від попередніх рослин, просо прутоподібне не вимагає догляду і для його вирощування не потрібно залучати значні людські ресурси. Ця культура багаторічна, сіється 1 раз на 15 років, скошується - близько 2 раз на рік. «На відміну від вирощування ріпаку, культура має вищі економічні та екологічні показники», - зазначив М.Проскура. За його словами, під час досліджень буде розглянуто три майданчики в різних частинах зони відчуження, в різних умовах за забрудненістю і типами ґрунту, буде вивчено врожайність і забрудненість біомаси. Ці дослідження стануть частиною техніко-економічного обґрунтування. У випадку якщо цей проект буде реалізовуватися, відходи від спалювання (зола) будуть низькоактивними, їхнє поховання планується здійснювати на комплексі «Вектор» у зоні відчуження, повідомив М.Проскура.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 8970907163813338319

Дописати коментар Default Comments

  1. Для пробы .

    Установили отношения фигурантами статьи, выслали им свои разработки, вот ответили ,изучают.

    """полученную от Вас информацию сейчас изучаем.
    Я смогу выехать в Севастополь не раньше, чем через 2 недели из-за сложностей с билетами в летний период.

    Лоик Лерминьо""

    ВідповістиВидалити

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item